Escoltar

El Repositori Institucional de la UIB: la producció científica i acadèmica en accés obert

Presentació pública de la plataforma digital que permet accedir als articles científics publicats pels investigadors, a les tesis doctorals, els treballs de fi de màster i de grau, i a la documentació institucional 

Dia: dilluns, 20 de maig de 2019
Hora: 11 hores
Lloc: aules 5A i 5B, edifici Antoni Maria Alcover i Sureda, campus universitari, Palma 

Després de quatre de feina, el Servei de Biblioteca i Documentació presenta a la comunitat universitària el Repositori Institucional de la Universitat de les Illes Balears. Mitjançant aquesta plataforma digital es fa possible la difusió digital en accés obert a la producció científica i acadèmica de la UIB, a la vegada que se'n preserva i se'n garanteix la conservació.

La presentació serà oberta al públic i hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el director del Servei de Biblioteca i Documentació (SBD), senyor Miquel Pastor; el responsable de l'àrea de Digitalització i Accés Obert de l'SBD, senyor Eduard del Valle; la responsable de l'àrea de Serveis a la Investigació de l'SBD, senyora Daisy Chiang; i el senyor Víctor Lopera, de l'àrea de Tecnologia i Informàtica de l'SBD.

Repositori Institucional de la UIB

El Repositori Institucional de la UIB recull les tesis doctorals i els treballs de fi de màster i de fi de grau dels estudiants de la Universitat, però també els articles científics publicats pels investigadors. Actualment, ja inclou 7.500 documents, el 75 per cent dels quals estan disponibles en accés obert i són consultables per qualsevol persona a través d’Internet. Entre aquests documents hi ha gairebé 700 tesis doctorals, la meitat de les s’han llegides des que es fundà la Universitat. També es pot accedir a documentació relacionada amb l'activitat institucional de la Universitat i materials docents.

Els repositoris són un element clau del concepte de ciència oberta, que impulsa la Unió Europea i a la qual la CRUE dona suport. Es tracta que la comunitat científica investigadora tingui accés en format digital als resultats de la recerca finançada amb fons públics, així com la societat en general. Aquesta disponibilitat potencia la reproductibilitat de la ciència i la reutilització dels resultats.

El Repositori Institucional de la UIB s'executa sobre el programari lliure DSpace, que s'ha muntat íntegrament amb recursos propis de la UIB a través de l'SBD i el Centre de Tecnologies de la Informació. Aquest programari, a més, està connectat amb el del GREC, de l'Oficina de Suport a la Recerca, que gestiona els currículums dels investigadors, per la qual cosa els articles científics es poden transferir automàticament d'un programari a l'altre.

La tecnologia DSpace i el sistema de catalogació amb metadades Dublin Core, així com l'acompliment dels estàndards internacionals de l'Open Archives Initiative, permeten que els continguts del repositori siguin recol·lectats per metacercadors i grans biblioteques digitals, com RECOLECTA, OPEN AIRE o Europeana, i que siguin indexats a Google Scholar, la qual cosa n’augmenta molt la visibilitat i accessibilitat mundials.

A partir d'aquesta presentació es vol impulsar el dipòsit d'articles científics per part dels investigadors amb l'objectiu de donar el màxim de visibilitat a la recerca que es fa a la UIB i d'incrementar l'impacte dels articles dels investigadors perquè obtinguin més citacions. 

Data de l'esdeveniment: 20/05/2019

Data de publicació: 17/05/2019