Autoformació per difondre la reanimació cardiopulmonar en l'entorn educatiu

La tesi doctoral de Lourdes Luque López desenvolupa un recurs didàctic per impulsar la formació en suport vital bàsic entre alumnes i professors. 

La reanimació cardiopulmonar és una habilitat que pot marcar la diferència entre la vida i la mort davant d’una aturada cardíaca fora de l’hospital. No obstant això, a Espanya, només una minoria de la població ha rebut formació per actuar en aquestes situacions, tot i que la legislació educativa ja en preveu l’ensenyament en les etapes d’educació infantil, primària i secundària.

Davant d’aquesta realitat, la tesi doctoral de Lourdes Luque López, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears, ha analitzat com i quan s’hauria d’ensenyar el suport vital bàsic a l’escola, i qui en serien els formadors més adequats.

L’estudi revela un ampli consens entre docents, estudiants de magisteri i famílies: la formació en suport vital bàsic ha de ser obligatòria i començar a primària. Tanmateix, només un terç del professorat es veu capacitat per impartir aquests continguts, la qual cosa subratlla la necessitat de millorar la seva formació i la seva autoconfiança.

Per respondre a aquest repte, la investigadora ha desenvolupat un recurs didàctic basat en la ludificació, que demostra que l’autoaprenentatge mitjançant materials audiovisuals breus pot ser tan eficaç com la formació presencial per adquirir coneixements i habilitats en reanimació cardiopulmonar.

En un context en què la salut pública i l’educació són al centre del debat mediàtic, aquesta recerca suggereix que formar els docents i facilitar recursos flexibles i accessibles pot ser clau perquè, en el futur, tota la ciutadania estigui preparada per salvar vides. La conclusió principal és que invertir en la formació dels mestres i en eines innovadores pot transformar la resposta social davant emergències cardíaques i augmentar significativament la supervivència.

 

  • Doctoranda: Lourdes Luque López
  • Títol: El entorno educativo y el docente, claves para el aumento de población formada en Soporte Vital Básico y manejo del desfibrilador externo semiautomático. De la legislación a la práctica
  • Direcció de tesi: Dr. Jesús Molina Mula
  • Programa de Doctorat en Recerca Translacional en Salut Pública i Malalties d’Alta Prevalença

 

Data de publicació: Fri Jul 18 12:13:00 CEST 2025

Amb la col·laboració de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación