Podem prevenir la diabetis amb una intervenció telefònica?

La tesi doctoral de María Arias Fernández posa en valor el paper clau de la infermeria en la prevenció i obre noves vies per posar en marxa estratègies efectives contra malalties cròniques com la diabetis. 

La diabetis de tipus 2 és una de les malalties cròniques més comunes arreu del món, si bé en molts casos es pot prevenir. Per això, un dels reptes és trobar noves estratègies que siguin efectives per promoure la salut i prevenir aquesta patologia.

Aquest és l’objecte de la tesi doctoral de María Arias Fernández, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears. En el seu estudi, la investigadora demostra que una intervenció telefònica liderada per infermeres contribueix a millorar aspectes clau de la salut de les persones amb prediabetis.

L’estudi va comptar amb la participació de 206 persones d’entre 25 i 75 anys amb sobrepès o obesitat i nivells de glucosa en sang lleugerament elevats, una situació coneguda com a prediabetis. Aquesta condició sovint passa desapercebuda, tot i que representa una oportunitat d’or per actuar abans que la malaltia es desenvolupi.

Els participants es varen dividir en dos grups: un va rebre durant nou mesos telefonades personalitzades d’infermeres d’Atenció Primària, amb consells sobre alimentació i activitat física; l’altre grup va rebre missatges de text automatitzats amb recomanacions generals. Dels 206 participants, el 52,9 % eren dones, el 73,8 % eren obeses, el 80 % eren de classe social desafavorida i el 69,4 % eren de nacionalitat espanyola, amb una edat mitjana de 60 anys.

Com a resultat de la intervenció, es varen observar millores rellevants en aspectes clau de la salut: si bé no es va aconseguir reduir significativament els nivells de glucosa en sang, les persones que varen participar en la intervenció telefònica varen reduir el perímetre de la cintura, varen millorar la qualitat de la seva dieta i varen passar menys temps assegudes. D’altra banda, l’estudi va detectar una alta prevalença d’hipertensió, dislipèmia, síndrome metabòlica i malaltia del fetge gras no alcohòlic entre les persones amb prediabetis, fet que reforça la necessitat d’actuar de manera precoç i multidisciplinària.

En conclusió, la tesi doctoral de la UIB posa en valor el paper clau de la infermeria en la prevenció i promoció de la salut. També destaca la necessitat d’implementar intervencions més intensives, personalitzades i adaptades a la realitat de cada comunitat. Si bé una simple telefonada no basta per prevenir la diabetis, pot ser un punt de partida valuós per millorar hàbits i frenar l’avanç dels factors de risc associats a aquesta patologia.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Doctoranda: María Arias Fernández
  • Títol: Efectividad de una intervención telefónica para la modificación de los estilos de vida sobre el control glucémico en individuos con prediabetes: estudio prediphome
  • Direcció de la tesi: Dra. Aina Maria Yáñez Juan, Dr. Miquel Bennasar Veny i Dra. Manuela Abbate
  • Programa de Doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària 

Data de l'esdeveniment: 22/07/2025

Data de publicació: Tue Jul 22 07:21:00 CEST 2025

Amb la col·laboració de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación