Els hàbits saludables es deterioren de manera rellevant entre els infants en només 3 anys

El Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB ha participat en la segona edició de l’estudi PASOS de la Fundació Gasol 

Els hàbits de vida dels nins i nines a Espanya empitjoren en tots els àmbits: benestar emocional, ús de pantalles, activitat física, hores de son i alimentació. Així ho apunten els resultats preliminars de l’estudi PASOS 2022, coordinat per la Fundació Gasol —fundació dels germans Pau i Marc Gasol per prevenir l’obesitat infantil—, en el qual han participat el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, l’IdISBa i el CIBEROBN (ISCIII).

Aquesta és la segona vegada que el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB col·labora amb la Fundació Gasol, ja que també participà en l’edició 2019 de l’estudi PASOS.

Tot i que la incidència de l’obesitat infantil és lleugerament inferior que al 2019, quan un 36,1% dels menors presentaven excés de pes, l’estudi revela un deteriorament general en la qualitat de vida dels més joves, un fet que demostra la necessitat de continuar reforçant les intervencions que contribueixin a promocionar un estil de vida saludable. 

Un de cada 10 infants viu amb obesitat i obesitat severa

La segona edició de PASOS mostra que l’obesitat i l’obesitat severa continuen sent un repte que cal abordar entre els menors a Espanya. L’obesitat severa, el cas més greu d’excés de pes, es consolida a la població estudiada, ja que n’afecta un 1,5%. Pel que fa a l’obesitat, la presenten un 11,8% dels nins i nines de 8 a 16 anys, davant d’un 12,3% el 2019. Una de les hipòtesis per explicar aquest descens és la taxa de participació menor a PASOS 2022, que podria estar relacionada amb l’estigma en augment al voltant del pes a la nostra societat. Això podria estar causant que els nins, nines i adolescents que presenten un excés de pes més gran declinin participar-hi per evitar el judici extern a l’entorn escolar i queden, així, exclosos de les xifres totals de sobrepès, obesitat i obesitat severa. 

Gairebé la meitat de les nines declaren que se senten preocupades, tristes o infelices

Les dades de l’estudi PASOS mostren la realitat dura que viuen 4 de cada 10 nines entre 8 i 16 anys a Espanya: un 40,1% declara que se sent preocupada, trista o infeliç, un percentatge molt superior al dels nins (23,9%). Una diferència de magnitud similar s’observa a l’anàlisi comparativa entre la infància (20,4%) i l’adolescència (41,6%).

Dins el qüestionari de qualitat de vida, aquesta dimensió és la que presenta un deteriorament més gran en el qual, probablement, també ha influït de manera rellevant el canvi de dinàmiques socials que ha experimentat la infància, i sobretot l’adolescència, durant la crisi sanitària de la COVID-19.

Les pantalles, cada vegada més presents a la vida dels menors

Els nins i nines espanyols dediquen més de 3 hores al dia entre setmana a les pantalles, un temps que supera amb escreix la recomanació d’un màxim de 2 hores al dia davant de dispositius com ordinadors, mòbils, tauletes o televisió. El cap de setmana, el temps dedicat a les pantalles és encara més gran: gairebé 5 hores al dia (294,1 minuts).

Després de la COVID-19, s’observa que s’incrementa el percentatge d’infants que incompleixen la recomanació d’ús de pantalles tant entre setmana (64% el 2022 versus el 54,8% el 2019) com el cap de setmana (83,8% el 2022 versus el 79,6% el 2019).

A falta dels resultats principals, l’activitat física també es deteriora

Amb els resultats preliminars es constata que la mitjana de minuts dedicats a la pràctica d’activitat física moderada o vigorosa s’ha disminuït en 23 minuts diaris en el període de 2019 a 2022, i n’augmenta l’incompliment quant a la mitjana de 60 minuts diaris.

Pràcticament la meitat de la població infantil dorm menys del que es recomana

Les dades de l’estudi PASOS mostren que tan sols el 54,2% de la població compleix amb la recomanació d’hores de son entre setmana, un valor similar al dels caps de setmana (53%). Aquest incompliment creix gairebé un 6% respecte al 2019 pels dies entre setmana.

Més de la meitat dels adolescents (de 12 a 16 anys), el 56,8%, dorm menys de les hores recomanades de dilluns a divendres, mentre que són els infants (de 8 a 12 anys) els que compleixen menys la recomanació els caps de setmana, quan gairebé la meitat (49,1%) dormen menys del que es recomana.

Continua reduint-se l’adhesió a la dieta mediterrània

Els darrers tres anys han accelerat la tendència que ja es va observar a la primera edició de l’estudi PASOS: l’adherència a la dieta mediterrània s’està deteriorant entre els infants. En el període de 2019 a 2022, el nivell d’adherència alt a aquesta dieta va passar del 40% al 36,7%, cosa que significa que 6 de cada 10 menors en presenten un nivell mitjà o baix. De la mateixa manera, s’incrementa el percentatge de població infantil i adolescent que presenta un nivell baix d’adherència a la dieta mediterrània (del 10,1% el 2019 al 12,1% el 2022).

En aquest àmbit, l’estudi no revela diferències destacables per gènere, però sí segons l’edat, ja que només un 33% dels i les adolescents de 12 a 16 anys presenten un nivell òptim d’adherència a la dieta mediterrània respecte a un 41,2% de nins i nines.

Obesitat infantil i estils de vida segons el nivell socioeconòmic

L’estudi reflecteix que la prevalença d’obesitat és pràcticament el doble (16%) entre els participants avaluats en una escola de menys renda mitjana respecte dels avaluats en una escola de més renda.

Aquestes diferències segueixen aquesta mateixa tendència respecte a l’ús de pantalles, les hores de son i l’adherència a la dieta mediterrània: els infants i adolescents d’escoles situades en entorns més desafavorits presenten un estil de vida més deteriorat.

Font: Fundació PASOS 

Data de publicació: Thu Feb 02 09:52:00 CET 2023

Amb la col·laboració de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación