La tesi doctoral d'Alexandra Lizana Carrió ha dissenyat un procediment per afavorir l'intercanvi de coneixements sobre noves eines pedagògiques i maneig de les TIC entre docents universitaris
Als docents universitaris d'avui no solament se'ls exigeix que dominin la seva disciplina, sinó que també han de tenir un nivell de competència òptim en el maneig de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i de noves eines pedagògiques per adaptar l’activitat docent a les necessitats d'aprenentatge dels alumnes. En molts casos, hi ha docents que han recorregut a sistemes de formació en línia i, per tant, tenen més experiència en el maneig de les TIC, per la qual cosa seran els qui estaran més ben preparats per posar en pràctica els nous models que exigeixen les universitats. El problema és que tot aquest capital intel·lectual molt sovint queda en l’àmbit individual i no transcendeix a la resta de docents.
La tesi doctoral d'Alexandra Lizana Carrió, defensada a la Universitat de les Illes Balears, formula un procediment perquè aquest coneixement tecnològic i pedagògic (* TPACK) pugui ser captat, representat i transferit entre els docents universitaris des de l'òptica de generació col·laborativa del coneixement.
Un dels aspectes clau d'aquesta recerca ha estat el disseny d'un model que fos capaç de capturar el coneixement tàcit, que s'adquireix i es recupera de manera inconscient, per la qual cosa és difícil recuperar-lo de manera conscient i representar-lo.
La metodologia utilitzada s'ha fonamentat en el paradigma de disseny i desenvolupament, amb l'objectiu d'oferir una solució alternativa per formar els professors en l'ús de les TIC en la docència. S'ha dut a terme mitjançant la presentació de quatre casos d'estudi, amb la implementació de millores en el procés de manera constant. Es tracta d'una recerca amb implicacions sobre la pràctica, l'èmfasi de la qual es posa en la solució de problemes i la construcció de coneixements adreçat al disseny, desenvolupament i avaluació del procés educatiu.
Com a resultat, s'ha presentat un model de captura, representació i transferència del coneixement tecnològic i pedagògic entre docents universitaris mitjançant la utilització de mapes conceptuals, amb la finalitat de millorar la formació i transferència de coneixements entre iguals.
A partir dels resultats del disseny i desenvolupament del model de captura, representació i transferència dels coneixements tecnològics i pedagògics dels docents, s'ha construït un prototip d'entorn avançat de formació, denominat CCEDES (Comunitat de Coneixement entre Docents d'Educació Superior).
L'objectiu d'aquest entorn és que possibiliti la generació de coneixements compartits mitjançant una metodologia de treball col·laboratiu entre docents. Principalment, té les característiques d'una comunitat de pràctiques, la qual facilita l'intercanvi de bones pràctiques educatives entre docents amb experiència per transferir en el mateix entorn coneixements a docents sense experiència, la qual cosa millora la seva pràctica educativa i, aleshores, la resiliència al canvi.
Aquest entorn s'ha dissenyat com una línia d'acció futura per aplicar-la i posar-la en marxa com a entorn avançat de formació per a la captura, representació i transferència de coneixements TPACK entre iguals en universitats. També s'espera que es pugui transferir a altres àmbits.
Fitxa de la tesi
- Autora: Alexandra Lizana Carrió
- Títol: Diseño de un modelo de transferencia de conocimiento Tpack entre docentes universitarios
- Directora: Bárbara Luisa de Benito Crosetti
- Programa de doctorat en Tecnologia Educativa
Data de publicació: 07/06/2021