La tesi doctoral del periodista Armando Pomar investiga el fenomen de la turistificació i proposa el decreixement de les variables que afecten la qualitat de vida dels residents
El turisme és objecte de mirades antagòniques: per una banda, les d’aquells que hi veuen una font de riquesa i que destaquen els llocs de treball i els beneficis econòmics que genera l’activitat turística; i, de l’altra, les d’aquells que hi veuen l'origen de molts problemes i que posen sobre la taula els impactes negatius d’aquesta activitat, especialment sobre el medi ambient i sobre la qualitat de vida dels residents dels entorns turístics. La ciutat de Palma és un exemple d’aquesta controvèrsia i de les contradiccions econòmiques i socials que genera la sobreocupació turística i, per això mateix, és l’escenari des de la qual parteix la tesi doctoral del periodista Armando Pomar Luque, defensada a la Universitat de les Illes Balears.
En aquest estudi, s’analitzen els antecedents i les causes de la turistificació de les ciutats europees, així com el paper dels mitjans de comunicació de masses en l'expansió d’aquest terme i el seu ús esbiaixat per interessos de les dues grans filosofies econòmiques de l'actualitat: el neoliberalisme i el comunisme contemporani. La recerca posa la mirada sobre les respostes d’alguns col·lectius mobilitzats contra els efectes negatius de l’activitat turística, com ara l’organització juvenil Arran i els actes vandàlics i punibles dels quals ha estat protagonista. També inclou una enquesta qualitativa realitzada a setze portaveus de moviments socials, veïnals, plataformes i grups de pressió que s’han significat per la seva posició contrària a la sobreocupació turística a la ciutat de Palma.
En les seves conclusions, l'autor proposa un canvi de paradigma perquè sigui l'oferta que dirigeixi la política turística a la ciutat. Així, proposa límits a la sobreocupació: nombre de turistes, turisme incívic, vehicles de lloguer, turisme de creuers, consum d'energies, aigua i gestió de residus, i la necessitat de començar a debatre un possible decreixement de les variables que incideixen negativament en la qualitat de vida dels residents.
Fitxa de la tesi doctoral
- Autor: Armando Pomar Luque
- Títol: «Análisis y antecedentes de la turismofobia. El caso de la ciudad de Palma»
- Director: Antoni Serra Cantallops
- Programa de Doctorat en Turisme
Data de publicació: 10/06/2021