Escoltar

No tot és el que sembla. "Il·lumina't"

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC (CSIC-UIB), i Red Eléctrica de España s’han unit per explicar la importància que la llum ha tingut i té en el desenvolupament humà i les enormes possibilitats de futur que ofereix, des de la revolució en les comunicacions, el transport de dades i d’informació, o la millora energètica.

Tot plegat es veurà i agafarà sentit en una exposició al Casal Solleric de Palma. La mostra serà l’esdeveniment central per commemorar la declaració de l'ONU de 2015 com l'Any de la Llum i les Tecnologies Basades en la Llum.

Mitjançant alguns experiments es demostraran diferents principis bàsics de la llum i la fotònica, i s’explicaran les seves aplicacions. I tot plegat es farà amb la utilització del làser i les il·lusions òptiques.

Amb diversos experiments al voltant del làser i les il·lusions òptiques, Il·lumina’t fa un recorregut de caire divulgatiu i interactiu per les propietats de la llum i les aplicacions que se’n deriven. Conté experiments com les ombres de colors, per entendre la superposició de la llum; els miralls infinits que expliquen d’una manera gràfica la propietat de la reflexió de la llum; el praxinoscopi, que explica els antecedents del cinema; el funcionament de la cambra fosca, la primera càmera de fotos; les comunicacions làser per aire, per demostrar que la llum també transporta informació; i una reproducció d’un dels primers làsers que va existir, el làser de gas, entre d’altres experiments.

En el marc de l’exposició es farà, així mateix, una activitat de grafit làser. Es tracta de fer dibuixos amb un punter làser (gràcies a un software especial) com si fos un pinzell o un llapis. Aquesta activitat es durà a terme fins al 6 de desembre cada dia a partir de les 18.30 hores al pati del Casal Solleric. Un dibuixant treballarà amb aquesta tècnica damunt una de les parets del pati, i el públic podrà participar en l’activitat, que en tot moment estarà supervisada i dirigida per un tècnic de l’IFISC.

L’exposició és al Casal Solleric de Palma. La inauguració serà el dijous 26 de novembre, i es podrà visitar fins al dia 6 de desembre.

«La llum ens dóna vida a través de la fotosíntesi, ens permet veure-hi cap enrere en el temps, cap al Big Bang; ens ajuda a comunicar-nos entre nosaltres i, tal vegada, ens ajudarà a trobar vida a l'espai».

John Mather, premi Nobel i científic de la NASA 

 

Notícies relacionades

Data de publicació: 18/11/2015