«No cal sortir de la UIB per ser més internacional»

Antònia Morey 

Antònia Morey, nascuda a Son Servera, fa uns vint anys que és membre de la UIB. Actualment és vicedegana de la Facultat d’Economia i Empresa i professora de l’àrea d’Història i Institucions Econòmiques. I aquesta setmana va un poc nerviosa perquè duu el pes de la I International Week de la Facultat d’Economia i Empresa, que pretén ser un impuls més a la internacionalització de la UIB.

Per què una setmana internacional a la Facultat d’Economia i Empresa?

Primer de tot perquè és un tipus d’esdeveniment que totes les universitats europees solen organitzar en el marc del programa ERASMUS Mundus, per tal de difondre els programes d’intercanvi entre universitats. En el nostre cas, hem convidat els partners que tenim d’altres universitats. La intenció és que expliquin com funciona el seu centre, i que els nostres estudiants que han de fer un intercanvi durant el curs que ve, posin cara i ulls a un responsable d’allà i puguin rebre informació de primera mà. Hem de tenir en compte que la Facultat d’Economia i Empresa i la Facultat de Turisme de la UIB mouen al voltant de 100 estudiants que se’n van, a més dels que vénen a fer part dels estudis aquí.

També és una manera de posar en contacte els alumnes estrangers d’intercanvi que són aquí perquè ajudin els nostres estudiants quan se’n van a fora. A més, aquesta setmana té altres objectius, com ara fer tallers com per exemple els de comunicació, el de fer currículums internacionals..., i per tant, té també un rerefons d’internacionalització sense sortir de la UIB. Hem de tenir present que hi ha estudiants que no surten per circumstàncies diverses, ja siguin econòmiques, familiars..., les beques de mobilitat són elitistes i amb aquesta setmana, en què comparteixen dinars, excursions i moments de lleure, a més de les xerrades i els tallers de professors i professionals, s’acosten a altres cultures. I tot plegat és molt enriquidor.

Un altre dels propòsits d’aquest esdeveniment és difondre i donar a conèixer la facultat internacionalment i motivar els estudiants per a la internacionalització.

És la primera vegada que es munta a la UIB una setmana així. Pot servir d’exemple de cara al futur?

No s’havia fet mai. Haurem de veure com ha anat i si és possible continuar per aquest camí que hem encetat.

A la UIB sempre es parla d’internacionalització. Què més podem fer per avançar-hi? 

Primer de tot no veure només la internacionalització d’estudiants o de personal docent i investigador. El personal d’administració i serveis també s’ha de moure, i la UIB ho ha de facilitar. Hi ha programes, però menys per al PAS que per als altres col·lectius. El PAS té més problemes, menys flexibilitat per moure’s, per justificar absències, etc., i la UIB sense el PAS no és res! Hem de saber valorar més la feina del PAS. Ho hem d’integrar tot. Per exemple, també podem fer mobilitat i internacionalització a través dels programes i projectes de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB... Si tenim una visió més transversal, veurem que hi ha moltes oportunitats des de la nostra universitat. 

O sigui, no fa falta partir, quasi, per ser internacional... 

No és sempre necessari. Es poden fer moltes coses des d’aquí. Com per exemple incloure més assignatures en anglès, i mira que la Facultat d’Economia i Empresa té el Pathway in English, però es podrien afegir assignatures d’interculturalitat, d’emprenedoria..., llevar la por de tot el que és de fora. 

En aquest sentit aprofit l’ocasió per dir que demà tenim un taller molt interessant de la Fundació ASIMA, que és d’interculturalitat, però no només d’idiomes... 

Les escoles de negocis més bones del món fan assignatures d’aquest tipus que tenen una importància crucial. I jo crec que la Universitat, i la nostra facultat, no som encara a l’òrbita on hauríem de ser pel que fa als plans d’estudis. 

Hem millorat, però encara falta camí per recórrer... 

Alguna cosa més a dir?

Només agrair la feina de la vicerectora d’Alumnes, Titulats i Ocupabilitat de la UIB, doctora Margalida Payeras, i el suport de l’Associació d’Estudiants de Mobilitat de la UIB, i de tots els col·laboradors i participants.  

Data de publicació: 13/05/2015