Mercat Ecològic a la UIB

Des de mitjan mes d’octubre la UIB compta amb una nova proposta: un mercat de productes ecològics, locals i de comerç just que s’instal·la davant l’edifici Ramon Llull del campus de Palma. La iniciativa és del Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable. En parlam amb el vicerector Antoni Aguiló.

1. Un mercat ecològic que ve cada dijous a la UIB. Una proposta del Vicerectorat que encapçalau. Com sorgeix aquesta iniciativa?

Tot comença el mes d’agost de 2013. Vaig contactar amb Biel Torrens, de l’Associació Mercat Ecològic, i en parlàrem. Des de llavors fins que ho hem posat en marxa ha passat gairebé un any!

I la idea sorgeix per la nostra preocupació pel consum responsable i sostenible i per la importància de l’alimentació en la salut. És un mercat ecològic de producte balear, amb productes de km 0, és a dir, productes fets aquí, propers, de la terra. El producte que es ven és, per tant, sostenible i, a més, es dóna suport als pagesos que produeixen aquí.

Pensam que la Universitat té aquesta responsabilitat social, fa de mirall cap a la societat, una societat que vegi que potenciam aquest tipus de producció i de consum.

I també hi ha una idea, un intent de sensibilització de la gent, de promoure el consum del que és un producte saludable, local, ecològic.

2. Fa pocs dijous que hi ha mercat, però com l’han acollit? 

Pens que l’acollida ha estat molt bona entre la comunitat universitària. Fa quatre setmanes que tenim mercat. Els pagesos ens comenten que hi ha altres mercats, i al principi sempre costa, fins que la gent s’hi acostuma i ho té per mà. I de fet, ja hi ha gent que fa la compra setmanal aquí! Jo crec que també és un punt d’encontre de la comunitat universitària, un lloc de trobada, on la gent fa la xerrada, i això també és sa! 

3. I els pagesos com ho veuen?  

En general estan contents. Però saben que han de tenir paciència... Ja que hi som, voldria aprofitar l’avinentesa per agrair la feina i l’interès en aquesta iniciativa a l’Associació Mercat Ecològic, que és molt antiga, i que en les converses que hem tingut, amb en Biel Torrens i en Mateu Morro, tot han estat facilitats per part seva, fins i tot ells mateixos han pagat els fulls de propaganda, els cartells i les bosses de tela que es regalaren dijous passat als primers compradors.   

4. És obert a qualsevol productor ecològic?

Per venir s’ha de fer una sol·licitud. Una comissió, formada per dues persones de la UIB i dues de l’Associació Mercat Ecològic, valora la petició. I si aquesta compleix els requisits, el pagès pot venir a fer mercat a la UIB. En aquests moments tenim més o menys quinze productors (que no sempre vénen tots), dos dels quals són de comerç just.

S’ha de dir que funcionam molt sobre la confiança. Els pagesos han de confiar entre ells i també en la Universitat, i viceversa. A part de complir els requisits, la base de tot és la confiança i l’autocontrol dels productors/venedors. És la nova tendència del consum responsable.

5. Quins productes hi podem trobar?

Fruites, verdures, hortalisses, pa, sobrassada, oli, productes envasats, farines, llegums, cereals, i alguna sorpresa com els bunyols que hi havia l’altre dia..., que són productes puntuals.

6. És una activitat que en principi tindrà lloc cada dijous, plogui o no, al campus universitari. Evolucionarà? Hi ha algun projecte relacionat amb el mercat?

Sí, serà cada dijous, de 10 a 15.30 hores. I si plou, es farà dins el hall de l’estació de metro, per això hem d’agrair la col·laboració dels Serveis Ferroviaris de Mallorca.

Quan parlàrem al principi amb l’associació sí que parlàrem de la possibilitat d’ampliar l’oferta amb altres tipus d’activitats, tipus seminaris, tallers..., però això si de cas ho concretarem més endavant, perquè encara no està definit.

7. Des del Vicerectorat parlau també de la posada en funcionament d’horts ecològics..., quan en podrem gaudir?

Bé, ara ja estan fets els de la Creu Roja. Els de la UIB estan quasi a punt, però encara falten alguns detalls abans de donar el sus. Estam elaborant la normativa d’ús i accés. N’hi haurà, almenys, vuit de disponibles per a la comunitat universitària.

8. Altres accions del Vicerectorat...?

Estam pendents de dos temes, els horts ecològics amb el programa Sembrar en Salut, de la Creu Roja. En el marge d’un mes tindrem la normativa a punt i es podran inaugurar i posar a disposició de la comunitat universitària. I també tenim a punt d’obrir un circuit, que passa per davant l’edifici G. M. de Jovellanos, perquè la gent hi pugui córrer, caminar o anar amb bici. Són dos quilòmetres de tres circuits o carrils, els quals la gent podrà utilitzar sempre que vulgui venir a entrenar. També hem fet uns punts d’estiraments. Esper que abans de final d’any es puguin inaugurar. Aquests circuits seran oberts a tothom que vulgui. 

Documents relacionats

Data de publicació: 23/10/2014