L'estudi Universitat i Salut Mental

La Universitat de les Illes Balears convida els alumnes de primer curs a participar en l’estudi Universitat i salut mental (UniverSal). Aquesta iniciativa té com a objectiu identificar els factors associats als benestar psicològic i a la salut mental en els joves que comencen els estudis universitaris. En parlam de tot plegat amb el doctor Albert Sesé, professor del Departament de Psicologia i degà de la Facultat de Psicologia de la UIB.

1. Què és UniverSal?

El projecte Universitat i salut mental forma part d’una iniciativa internacional liderada per la Universitat de Harvard que persegueix obtenir les dades necessàries per dissenyar  futurs programes de prevenció de les malalties mentals i promoció del benestar psicològic dels alumnes universitaris. La UIB forma part d’aquesta iniciativa, juntament amb altres quatre universitats de l’Estat.

2. Per què és important UniverSal?

L’inici de l’etapa universitària és un moment clau per al desenvolupament personal i vital. El pas a l’edat adulta, el nou entorn i les creixents demandes acadèmiques són reptes als quals s’ha de fer front en començar els estudis a la Universitat. I tots aquests reptes poden afectar el benestar. Per això, pensam que és molt important que els alumnes de primer curs participin en l’estudi i ens ajudin a preveure aquestes situacions. A més, el fet que hi participin també els ajudarà a fer un exercici de reflexió per saber com es troben per afrontar aquesta nova etapa.

3. Qui pot participar-hi?

L’estudi està pensat perquè hi participin els alumnes de primer curs que han començat els estudis universitaris aquest curs 2014-15 i que tenen entre 18 i 24 anys.

4. En què consisteix l’estudi?

Els alumnes que participin a l’estudi UniverSal tan sols han de respondre una enquesta en línia en tres ocasions en el decurs de l’etapa universitària: a l’inici i al final del primer curs, i al final del segon curs.

5. Com és aquesta enquesta?

Es tracta d’una enquesta en línia, molt senzilla, que es contesta en aproximadament 25 minuts. Evidentment, l’enquesta és totalment privada i confidencial. En cap cas la Universitat no tindrà accés a les respostes dels alumnes. Una vegada contestades totes les preguntes,  els alumnes rebran un perfil de personalitat obtingut a partir d’algunes de les respostes.

6. Quin tipus de preguntes els fan?

Els alumnes han de respondre preguntes d’una àmplia diversitat de temes, que inclouen des d’aspectes sobre la salut física i mental fins a esdeveniments vitals actuals o del passat.

7. Com s’hi poden apuntar?

És molt senzill. Ho poden fer simplement entrant al web de l’estudi, o bé responent la invitació que els enviarem al seu compte de correu electrònic de la UIB.

Data de publicació: 19/11/2014