Escoltar

Les fronteres de la Química

El Departament de Química de la UIB i la secció territorial de les Illes Balears de la Reial Societat Espanyola de Química han organitzat el cicle de conferències Fronteres de la Química, amb la participació de destacats investigadors i responsables de centres de recerca d’arreu de l’Estat. En parlam amb el doctor José Manuel Saá Rodríguez, catedràtic de Química Orgànica i coordinador del cicle.

1. Quin és l’objectiu d’aquest cicle de conferències?

L’objectiu que ens hem marcat des del Departament de Química de la UIB i de la secció territorial de les Illes Balears de la Reial Societat Espanyola de Química és doble. Sense cap dubte, el repte més gran que la societat espanyola té en l’actualitat és la necessitat d’innovar, en tots els fronts, per impulsar l’economia i el treball. En aquest sentit, un dels objectius del cicle Fronteres de la Química és mostrar els esforços de gestió econòmica i planificació científica de cinc dels grans centres de recerca espanyols que han aconseguit destacar pels seus resultats en innovació científica i també en planificació de recursos: la Fundació Ikerbasque (País Basc), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA, Catalunya), el Centro Singular de Investigación en Química Biológica y Materiales Moleculares (CIQUS, Galícia), l’Instituto de Investigaciones Químicas  (IIQ, Andalusia) i l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, País Valencià). En paral·lel, volem que aquestes sessions permetin també mostrar la recerca que es fa en aquests mateixos centres en àrees sobresortints de confluència de la química amb altres disciplines com la biologia, la computació o els materials, això és, amb la innovació.

2. Qui són els ponents?

Per al cicle de conferències comptam amb destacats investigadors en l’àmbit de la química que, a la vegada, tenen o han tingut càrrecs de responsabilitat en la gestió d’aquests importants centres de recerca. Es tracta del doctor Fernando Cossío Mora, director científic d’Ikerbasque; el doctor Miquel Àngel Pericàs Brondo, director científic de l’Institut Català d’Investigació Química; el doctor José Luis Mascareñas, director científic del CIQUS; el doctor Miguel Ángel Miranda, exdirector de l’ITQ; i el doctor José M. Lassaletta Simón, professor d’investigació de l’IIQ.

3. Què ens explicaran?

A cada sessió, el ponent corresponent s’encarregarà de presentar inicialment les particularitats i les singularitats de la seva fundació o el seu centre d’investigació i, tot seguit, dissertarà sobre un tema d’investigació actual que s’ubica en aquestes fronteres de la química.

4. A qui van destinades aquestes conferències?

Pensam que el contingut d’aquest és cicle és interessant, sobretot, per als responsables de la gestió científica de les Illes Balears i els actors d’aquesta activitat científica. Això són totes les persones encarregades de la gestió d’estructures de recerca com ara instituts, grups de recerca o càtedres, i també els investigadors que desenvolupen la seva activitat en aquests centres.

5. Quan i on es faran les conferències?

Les conferències es faran al llarg de tot l’any 2015 i, si bé està confirmada l’assistència de tots els ponents, encara ens resta per acabar de tancar els detalls exactes d’algunes de les conferències.

El que és segur és que la conferència que impartirà el doctor Fernando Cossío Mora, director científic d’Ikerbasque i que ha de servir d’inici d’aquest cicle, es farà el dimecres 11 de febrer a les 10.30 hores a la sala d’actes de Cas Jai, al campus universitari. Concretament, la primera part de la conferència té per títol «La investigación en tiempos de crisis: por qué no debemos hacer el I+D+iota», i la segona, «Interacciones ADN-Pt(II): de la Quimioterapia a las Huigenasas».

La resta de conferències seran:

  • Dr. Miquel Àngel Pericàs Brondo (ICIQ- ICREA): «La experiencia del ICIQ: crónica de una década» i «Procesos catalíticos asimétricos en flujo con sistemas soportados».
  • Dr. José Luis Mascareñas (CIQUS): «CIQUS: un modelo singular de investigación dentro de la Universidad» i «Synthetic tools for nucleic acid recognition».
  • Dr. Miguel Ángel Miranda (ITQ): «¿Investigación bàsica o aplicada? ¿Hay que elegir?» i «Fotoquímica del ADN iniciada por transferència de energia».
  • Dr. José M. Lassaletta Simón (IIQ): «IIQ@CSIC: Historia, presente y oportunidades futuras» i «La quiralidad axial: un objetivo de síntesis y una herramienta en catálisis».

6. Què hem de fer per poder assistir-hi?

L’assistència és oberta, gratuïta i no exigeix cap inscripció prèvia. L’única limitació que tenim és el nombre de places de la sala d’actes de Cas Jai.  

Notícia relacionada

Data de l'esdeveniment: 05/02/2015

Data de publicació: 03/02/2015