La UOM a Menorca, Eivissa i Formentera

La Universitat Oberta per a Majors s’inaugura aquesta setmana a Menorca i a Eivissa. Es tracta d’un programa acadèmic específic per a cada illa, de cinquanta hores, que s’estén més enllà de les seus respectives, al llarg del curs 2014-15, i que arriba a tots els pobles. Aprendre no té edat, i de tot això en parlam amb la doctora Joana M. Seguí, directora de la UOM...

1. Aquesta setmana s’inauguren els programes de la Universitat Oberta per a Majors a Menorca i a Eivissa. Supòs que és una satisfacció poder fer UOM més enllà de Mallorca, tenint en compte que som la Universitat de les Illes Balears...

Els programes UOM Menorca i UOM Eivissa existeixen des de fa quinze anys per poder satisfer les necessitats de formació per als més grans de 50 anys. Tant en una illa com a l’altra podem dir que hi ha tradició dels cursos i és important destacar que, com a Universitat de les Illes Balears, sortim de Palma cap a Menorca (a la Seu i als pobles), cap a Eivissa (a la Seu i als pobles) i cap a Formentera, als dos nuclis més importants de l’illa. I no només això, sinó que també a Mallorca sortim del campus, a través del programa La UOM als Pobles de Mallorca, que l’any passat va tenir més de 700 estudiants.

2. De què parlam quan parlam de la UOM a Menorca i Eivissa?

A Mallorca tenim, al campus de Palma, tres titulacions: el diploma sènior, de tres anys (500 hores), que és un títol propi de grau, amb el suport del Govern de les Illes Balears; dos diplomes d’especialista de 100 hores, que van canviant cada dos anys, i que són, igualment, dos títols propis de grau, i el programa La UOM als Pobles de Mallorca, amb cicles de conferències en diferents pobles de l’illa.

A Menorca i Eivissa el que oferim és un programa de 50 hores, més reduït que els diplomes de Palma, i de caire més generalista, amb temes d’interès variat. Intentam que el programa tingui una part d’humanitats i ciències socials, i una part de ciències i de tècnica. Els programes no són iguals a cada illa i van variant les temàtiques de curs en curs. De fet, els mateixos alumnes ens comuniquen quins són els seus interessos, i anam canviant i adaptant els programes de manera que no es repeteixin continguts. És per això que els programes de les dues illes són diferents. Art, literatura, cinema, història, cultura popular, temes que tenen a veure amb cada illa, però també temes generals, com depressió, alimentació, o altres relacionats amb la biologia o la química..., perquè sigui atractiu i per a tots els gusts, amb marcat caràcter universitari. Hem de tenir en compte que la gent repeteix i es matricula any rere any, i ens interessa conèixer els seus suggeriments. Els professors són en part del campus i en part de cada una de les illes.

Voldria afegir que, per primera vegada, enguany la UOM comptarà amb el suport d’un alumne col·laborador a cada seu, que ens ajudarà en l’organització i en aspectes logístics i altres del programa.

3. I a Formentera com és el programa? 

A Formentera tenim un programa propi més discret, que també té en compte l’especificitat i les condicions de l’illa. Fem sis conferències als dos nuclis principals: a Sant Francesc i a Sant Ferran. Allà el programa, com que és més reduït, comença més tard. Al mes de desembre farem la cloenda del curs passat, i tornam a inaugurar els cursos al mes de maig. S’ofereixen conferències de caire generalista relacionades amb l’economia, l’obesitat, els llinatges, la població, la història del teatre, o la geologia...; és un programa també variat que compta amb el suport del Consell Insular de Formentera.

4. La UOM a Menorca es va inaugurar dimecres. El programa es fa a tres pobles de l’illa: Alaior, Maó i Ciutadella. Per què aquests tres pobles? 

Menorca té una particularitat territorial històrica que el programa té en compte. Tenim UOM a Ciutadella i a Maó, i també a la Seu de la UIB, que és a Alaior. Per tant, fem programa a la Seu però també a les dues ciutats, per respectar l’especificitat històrica i d’organització del territori d’aquesta illa. Oferim el mateix programa de 50 hores als tres llocs. I això és possible gràcies al suport del Consell Insular de Menorca, i també dels ajuntaments d’Alaior, Maó i Ciutadella. 

D’altra banda, tenim el programa Menorca Pobles, que també té el suport del Consell Insular de Menorca, i que suposa desplaçar una part del programa als altres cinc municipis de l’illa: Sant Lluís, es Castell, es Mercadal, Ferreries i es Migjorn. D’aquesta manera, amb la col·laboració dels respectius ajuntaments, la UOM arriba a tots els nuclis de Menorca. Aquest programa de pobles es fa el mes d’abril de 2015.

5. Alguna novetat a Menorca? 

Menorca enguany té dues novetats: una exposició de fotografies que es diu La nostra gent gran: del passat al present, a la Seu d’Alaior, però que serà itinerant, de manera que després anirà a Ciutadella i a Maó. L’exposició s’ha muntat amb fotografies que han aportat els mateixos estudiants de la UOM dels tres municipis i, com que és itinerant, tots la podran visitar. L’estructuració i el disseny de l’exposició s’han dut a terme des de Palma, però la selecció d’imatges i tota la feina de coordinació s’ha fet des de la Seu, amb la col·laboració a Ciutadella d’Emilia Suárez . Esperam que agradin tant les imatges antigues com les modernes, en el marc de Menorca i la seva gent. 

L’altra novetat a Menorca és la presentació d’un vídeo que es diu Junts aprenem més i millor, que està basat en experiències intergeneracionals de diversos anys d’alumnes de la UOM i ha estat coordinat pel professor i coordinador del programa a Menorca, el doctor Pere Alzina.  

6. La UOM a Eivissa s’inaugura divendres. El programa es fa a la Seu i també un conjunt de cursos es traslladen als pobles. Com es presenta el curs a Eivissa? A més, proposau un taller sobre aprenentatge i identitat en entorns virtuals... 

A Eivissa el programa té el suport del Consell Insular d’Eivissa, i enguany, com a novetat, voldria destacar el suport de l’Ajuntament d’Eivissa en l’organització de la UOM.

El curs aquí també és de caire generalista, com ja he assenyalat, i enguany oferim un taller de 20 hores, Aprenentatge i identitat en entorns virtuals, que es fa per primera vegada, i que va destinat a aquella gent interessada per millorar l’ús i els coneixements en tecnologies de la informació i la comunicació i en entorns virtuals. En aquest cas la coordinació del taller i del programa a Eivissa la duu a terme la doctora Gemma Tur.

El programa La UOM a Eivissa s’estén als altres quatre municipis de l’illa, al mes de maig, a través de cicles de conferències. Comptam, idò, amb la col·laboració de Sant Joan, Santa Eulària, Sant Antoni i Sant Josep.

Finalment, m’agradaria afegir que, de forma transversal i per a tots els programes, comptam amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i El Corte Inglés.

7. El lema Regala’t coneixement. Regala’t UOM és prou explícit... Com animaríeu la gent perquè s’apunti a la UOM? Perquè la matrícula continua oberta, no és vera?

Així és. Encara que la UOM s’inauguri aquests dies, la matrícula continua oberta per als interessats.

Els diria que el programa és fresc, nou, amb temàtiques que els interessaran. Per exemple, a Menorca parlam de la Menorca talaiòtica o de les fortificacions, amb visites incloses, i de molts altres temes: d’educació, de memòria, d’homeopatia, de xarxes socials. A Eivissa les temàtiques són el Dret, reforma fiscal, rondalles, cinema, tradició oral, aigua... Els diria que si vénen a la UOM aprendran sobre el seu territori, la seva història. I no només adquiriran nous coneixements, sinó que mantindran el cervell actiu, amb aquest aprenentatge al llarg de la vida! I a més de tot això, coneixeran gent, crearan noves xarxes, enriquiran les relacions socials, faran amics i gaudiran més de la vida, a través del coneixement i del significat de les coses. La UOM són hores de plaer, perquè els nostres estudiants gaudeixen del que fan! 

Data de l'esdeveniment: 20/11/2014

Data de publicació: 18/11/2014