Estudis propis de postgrau

1.  De què parlam quan parlam d’estudis propis? 

Parlam de formació continuada, d’aprenentatge al llarg de tota la vida, de formació que recull les darreres innovacions i novetats dels diferents àmbits de coneixement, d’estudis que combinen la formació acadèmica i l’experiència laboral i professional, de la possibilitat d’aprendre i aprofundir en un dels múltiples camps que abasten els nostres estudis, i de cursos que ens ajuden a especialitzar-nos, amb vista a una propera inserció professional o a millorar la nostra pràctica professional actual. 

2. Quin ventall de titulacions o accions formatives engloba aquesta denominació? 

Els estudis propis i la seva tipologia els determina cada universitat  en l’exercici de la seva autonomia universitària. En el cas de la Universitat de les Illes Balears els estudis propis abracen cursos adreçats a titulats universitaris, a no titulats i a més grans de 55 anys, i també cursos que van des de 6 a 120 crèdits i  cursos presencials, semipresencials i a distància.

Les titulacions que es poden obtenir realitzant aquests estudis propis són: diploma, diploma universitari, curs d’actualització universitària, expert universitari, especialista universitari i màster.

La UIB té una àmplia oferta formativa que consta de cursos amb més de 15 edicions, com els màsters en Hisenda Pública, Direcció d’Empreses, Gestió Turística o Medicina Estètica, cursos que tracten aspectes novedosos com el de Gestors de la Innovació o de Certificació Energètica dels Edificis, o cursos que recullen els resultats de la innovació educativa adreçats al professorat i liderats des de l’ICE/IRIE, o de les ciències de la salut i les enginyeries i arquitectures, etc.

3. He vist un postgrau propi que em podria interessar però tenc dubtes, amb quins arguments em convenceries?

Es tracta de cursos de qualitat, organitzats des de la institució formativa de màxim nivell a la nostra comunitat, en què trobaràs un bon equilibri entre els continguts teòrics i acadèmics i la pràctica diària del món empresarial. Cursos que incorporen els coneixements més recents o innovadors d’aquest tema, i sobretot la possibilitat de fer pràctiques en empreses o conèixer de primera mà ponents especialitzats en el tema del curs.

4. Quin perfil d’alumne demana aquest tipus de formació?

Hi ha dos grans blocs d’alumnes, els titulats recents que volen conèixer en profunditat algun àmbit dels seus estudis, amb vista a una especialització per a la incorporació al mercat de treball, o els professionals en actiu que volen actualitzar coneixements o que volen cercar una nova àrea d’intervenció professional.

5. Quina és l’experiència de la UIB en aquest terreny?

La UIB ha organitzat més de 500 cursos, que han suposat un xifra aproximada de 135.000 hores de formació i que han arribat a 18.000 alumnes, els darrers 18 anys.

6. Parlem dels preus, són assequibles?

Tot i que fa un grapat d’anys s’oferien cursos finançats i, per tant, gratuïts o amb una matrícula reduïda, actualment són molt pocs els cursos d’aquestes característiques que s’ofereixen des de la UIB. Els preus van des de 45 fins a 7.900 euros.

7. Ara mateix quina és l’oferta de la UIB? Abasta totes les àrees temàtiques?

El present any acadèmic l’oferta és de més de 40 cursos, i s’ofereixen cursos d’humanitats, de ciències de la salut, de ciències socials i jurídiques (de gestió empresarial, d’assessoria financera, de Dret sanitari o concursal, de direcció de projectes...) i d’enginyeries i arquitectura.

8. Com és la docència? Incorpora pràctiques?

La docència és molt variada, des de les clàssiques sessions magistrals, els estudis de casos, l’anàlisi de supòsits pràctics, conferències, taules rodones o, en el cas dels cursos semipresencials o a distància amb fors, sessions de discussió.

Cal destacar que la docència és compartida entre els acadèmics i els professionals del sector.

9. Actualment quina és la demanda? S’ha vist afectada pel context de crisi?

En aquests moments s’estan formalitzant les matrícules per a la majoria dels cursos que s’impartiran durant l’any 2014-15. L’any passat es formaren mitjançant l’oferta de la UIB 2.500 persones. I sí, la crisi ens ha afectat, s’ha reduït una mica el nombre d’alumnes i l’oferta s’ha anat adaptant a la demanda. Ara es demana una formació menys presencial, més conciliable i sobretot que inclogui pràctiques en empreses.

10. M’has convençut! Quan puc començar i on m’he d’informar?

Pots començar visitant la web <http://www.fueib.org/cursos.htm> , on trobaràs tota l’oferta i les dates d’inici de cada curs, o també pots adreçar-te a les oficines de la FUEIB de l’edifici Sa Riera. 

Data de publicació: 24/09/2014