Escoltar

«Al campionat universitari de vela tindrem participants del més alt nivell»

Pere Antoni Borràs 

Pere Antoni Borràs és el nou coordinador de les activitats físiques i esportives de la UIB. Aquesta mateixa setmana ha rebut l’acreditació de professor titular del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques i es mostra satisfet. Va fer la tesi el 2004 sobre valors de l’esport en infants. Fa feina a la UIB des de 1998, sempre dins l’àrea d’Educació Física i Esportiva. Va fer INEF a Barcelona i una part dels estudis a Newcastle (Anglaterra), tot i que el doctorat el va fer a la UIB, on ja era professor ajudant. És de Pollença. I viu entre la vila i Palma juntament amb la seva dona i tres fills. 

Mostra orgullós un diploma que li atorgà el governador de Massachusetts en reconeixement de la seva recerca, arran d’una beca d’investigació José Castillejo de què va gaudir l’any 2011 per anar a la Universitat Tufts, de Boston. En aquella estada va investigar en promoció de l’activitat física i prevenció de l’obesitat infantil, que encara avui és un dels seus àmbits de recerca dins el grup del qual forma part, el de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Fa poc que intenta jugar a golf, a més d’anar al gimnàs i practicar la natació…, però l’esport que fa regularment i que l’apassiona és la vela. I justament ara s’encarrega de muntar el Campionat d’Espanya Universitari de Vela 2015, que tindrà lloc a mitjan mes de maig, i d’estar al cas de tota l’organització.

- La UIB organitza el Campionat d’Espanya Universitari de Vela 2015. Què suposa?

Es tracta de convocatòries anuals que fa el Consell Superior d’Esports a través de comitès espanyols d’esport universitari. Està tot molt protocol·litzat, cosa que fa que l’organització no sigui gaire complexa. El que passa és que feia tres anys que no es feia perquè cap universitat no ho demanava per qüestions de finançament, que assumeixen les mateixes universitats. Nosaltres ho hem sol·licitat, tenint en compte que organitzar una regata a Mallorca és senzill perquè els clubs de la badia ho tenen molt per mà. El primer que férem va ser entrevistar-nos amb els clubs nàutics de Palma i s’Arenal. Vàrem veure que pel tipus de regata que hem de fer, s’Arenal és el lloc idoni, i el club es mostrà encantat de col·laborar. De fet, tot el personal tècnic i els equipaments i les embarcacions son del Club Nàutic de s’Arenal. La nostra feina és de gestió. Vénen equips de diferents universitats i el que és interessant és que la participació que tindrem serà de molta qualitat perquè és un moment en què hi ha gent molt bona. De fet, de la Universitat de la Corunya vindrà una al·lota que ha estat medalla d’or olímpica a Londres.

- Esperam molta participació?

La inscripció és oberta. El campionat tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de maig, i esperam la participació de devers cinquanta persones que s’agruparien en uns deu equips de deu universitats. Hem de pensar que cada comunitat autònoma té primer el seu campionat autonòmic. I d’aquí vindrà l’equip campió.

I l’organització del campionat és una competició de flota per equips, amb eliminatòries, una semifinal i una final. I tres equips que guanyen, amb medalla d’or, plata i bronze.

Justament coincideix que a la UIB tenim un equip que ho pot fer molt bé. Són estudiants de la UIB que són regatistes i són bons. L’equip el conformen Adrià Barceló, Enric Noguera, Joan Sansó i Fátima Reyes.

Arran de tot això, el que farem és començar a establir un programa d’identificació d’esportistes d’alt nivell a la UIB. El Govern balear està elaborant un catàleg d’esportistes d’alt nivell i juntament amb les federacions esportives identificarem els que passin per la UIB i intentarem ajudar-los en el que puguem.

- A més de la UIB, quines altres institucions hi estan implicades, en l’organització del campionat? I què costa tot plegat?

A més de la UIB, l’Ajuntament de Llucmajor i la Direcció General d’Esports.

El pressupost global són 4.700 euros. La UIB n’aporta uns 1.500.

Les universitats financen els viatges i l’allotjament dels esportistes, que estaran en un hotel de s’Arenal.

Nosaltres tenim els precedents de l’organització de la Universíada el 1999 i un campionat del món universitari de vela, que organitzà la UIB juntament amb l’Ajuntament de Palma, en el qual quedàrem segons.

- I del Pla integral del Vicerectorat, què ens en podeu dir?

Hem de desenvolupar més la part d’activitat física. D’entrada, la meva idea és fer un projecte multidisciplinari, a molts nivells, perquè tenim aspectes molt ben coberts, com és l’oferta de CampusEsport, amb qui fem feina conjuntament. Tenim molt bones instal·lacions i uns preus molt assequibles. El que hem d’aconseguir és que vagi més gent a CampusEsport. Aquest seria un objectiu, perquè els estudis que hem fet evidencien que som una de les universitats amb les taxes més baixes quant a comunitat activa, tant d’alumnes, com de PAS, com de PDI. La qual cosa no vol dir que tothom hagi de venir aquí a fer esport..., però sí que hem de ser més actius. Per altra banda, tenim pensat desenvolupar altres àrees, lligades, per exemple, al Servei de Prevenció. Volem potenciar alguns clubs esportius, que es varen perdre fa temps, per exemple d’excursionisme… També tenim pensat un programa de tutorització, de seguiment d’esportistes d’alt nivell, i incrementar la participació d’estudiants universitaris en competicions esportives, que s’havia frenat per un tema econòmic, però mirarem si ho podem reprendre. De fet, per llei, el Govern balear està obligat a finançar l’esport universitari. I no es fa. Hem de fer una proposta seriosa…, i tot això formarà part d’aquest Pla integral del campus.

- Com a nou responsable de l’àrea d’esports de la UIB, quins projectes teniu al pensament?

El càrrec depèn del Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, que ja suposa formar part de la xarxa espanyola, i també de la internacional, d’universitats saludables. Això vol dir que les universitats apliquen un protocol semblant de promoció de la salut, que inclou temes de salut emocional, servei de prevenció, alimentació i promoció de l’activitat física. Tot això ho hem de desenvolupar.

- En altres països l’esport universitari té molt de pes… A Espanya, en general, no hi ha aquesta cultura. Creieu que el panorama està canviant?

Ara hi ha universitats, sobretot privades, que hi estan apostant moltíssim. Creen, per exemple, beques esportives, cosa que no existia a Espanya. Estan fitxant grans esportistes perquè vagin a les seves seus, i potencien les modalitats semipresencials. Nosaltres ara elaboram un Pla de promoció integral de l’activitat física a la UIB, que serà interessant i ajudarà a motivar quant a la pràctica de l’esport i la vida més activa i saludable.

És curiós, perquè som una societat molt poc activa, quan les condicions que tenim són molt bones: el clima i l’entorn, i fins i tot el temps de lleure que hi podem dedicar. Hi ha molts de determinants i al final són interaccions de diferents coses: l’herència cultural i el fet que encara no ens acabam de creure els efectes de la vida activa per a la salut. Fem arribar missatges basats en la por, i no funciona. Tenim un problema de base, d’aprenentatge d’habilitats per a la vida. I és complicat canviar hàbits i costums. Hem de dissenyar bé els programes i ens hem de basar en la recerca que tenim a la UIB, hem d’identificar els factors per poder intervenir en aquest àmbit basant-nos en l’evidència. 

Notícia relacionada

Data de publicació: 29/04/2015