Les universitats reclamen l’oficialitat del català, el gallec i l’euskera a la Unió Europea

Reivindiquen la importància d'aquest reconeixement per a la llibertat acadèmica i la creació científica.

Les universitats de la Xarxa Vives, Navarra, Galícia i Euskadi uneixen forces en un manifest conjunt a favor del reconeixement de les llengües pròpies davant del Consell de la Unió Europea (UE).

Les universitats que conformen la Xarxa Vives (territoris del domini lingüístic de la llengua catalana), la Universitat de Santiago de Compostela, la Universidad Pública de Navarra, l’Euskal Herriko Unibersatea, la Universidad de Deusto, la Mondragon Unibertsitatea i EUNEIZ reivindiquen la transcendència d’aquest pas com “un reconeixement de la diversitat pròpia de la UE, així com dels drets lingüístics, de llibertat acadèmica i de creació científica, específics de l’àmbit universitari”.

Els rectors i les rectores de les universitats fan costat a la petició que el Govern d’Espanya ha plantejat a la Comissió Europea. El manifest, que està obert a noves adhesions, recorda que 4 de cada 10 ciutadans i ciutadanes de l’estat espanyol són parlants d’una d’aquestes tres llengües i que “entre totes tres, compten amb més de 13 milions de parlants actius, per sobre de la mitjana de la resta de llengües oficials de la UE”.

Les universitats agraeixen al Govern espanyol la iniciativa adoptada davant del Consell de la UE i fan una crida a representants polítics de l’estat espanyol a fer-hi costat, “en sintonia amb l’ampli consens social de què la qüestió lingüística disposa”.

Data de publicació: Fri Jul 18 14:00:00 CEST 2025