La prova d'accés a la universitat tindrà lloc del 3 al 5 de juny de 2025

Avui han començat a publicar-se els models d’examen i els exemples de possibles preguntes competencials a la pàgina web de la Universitat 

La prova d’accés a la universitat (PAU) a les Illes Balears es desenvoluparà en convocatòria ordinària del 3 al 5 de juny de 2025 i la convocatòria extraordinària serà els dies 1, 2 i 3 de juliol. Aquest és un dels acords que ha adoptat la Comissió Organitzadora de les PAU a les Illes Balears, l’òrgan encarregat de l’organització de la prova a les Illes Balears, format per representants de la Conselleria d’Educació i Universitats i de la Universitat de les Illes Balears.

Després de les reunions informatives amb el professorat de batxillerat de cadascuna de les 34 matèries que conformaran la prova, avui han començat a publicar-se els models d’examen i els exemples de possibles preguntes competencials a la pàgina web de la Universitat.

La PAU del 2025 serà la primera edició que es realitzarà després de la publicació del Reial decret 534/2024, d'11 de juny, pel qual es regulen els requisits d'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau, les característiques bàsiques de la prova d'accés i la normativa bàsica dels procediments d'admissió. Aquest Reial decret incorpora una sèrie de novetats que modifiquen la PAU de manera significativa en comparació amb edicions anteriors.

Així, a cada matèria es lliurarà un únic model d'examen. Emperò, si s’estima convenient, en alguns apartats es podrà incloure la possibilitat de triar entre diverses preguntes. Aquesta elecció no podrà implicar en cap cas la disminució del nombre de competències específiques objecte d’avaluació.

Disseny competencial

Per altra banda, les proves tindran un disseny competencial que permetrà comprovar el grau de consecució de les competències específiques de les matèries. La Comissió Organitzadora de la PAU a les Illes Balears ha recollit l’acord a què es va arribar a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), i ha aprovat que, aquest curs, un mínim d’entre un 20 i un 25% de les preguntes sigui de caràcter competencial, amb l’objectiu que aquest percentatge es vagi incrementant de manera progressiva. Aquest caràcter progressiu va ser un acord unànime de tots els districtes universitaris.

Criteris de correcció

Respecte als criteris de correcció generals, així com marca el Reial decret, s’avaluarà en totes les matèries la coherència, cohesió i correcció gramatical, lèxica i ortogràfica, així com la presentació. La Comissió Organitzadora de la PAU a les Illes Balears ha aprovat que, en l’edició del 2025, a les matèries no lingüístiques es podrà restar un màxim d’1 punt per aquests conceptes a raó de 0,1 punts per falta d’ortografia a partir de la tercera falta. A Llengua Catalana i Literatura II i Llengua Castellana i Literatura II es podran restar un màxim de 2 punts per aquests conceptes a raó de 0,125 punts per falta d’ortografia a Llengua Catalana i 0,25 punts per falta a Llengua Castellana (la primera falta d’ortografia no descomptarà). A les matèries corresponents a llengües estrangeres es podran deduir un màxim d’1,5 punts a partir d’una rúbrica de producció de texts. S’ha acordat també que la penalització per falta d’ortografia a Llengua Catalana i Literatura II passarà a ser de 0,25 punts en l’edició del 2026, i s’equipararà a Llengua Castellana i Literatura II. 

Per adoptar aquest acord, la comissió organitzadora ha considerat que entre l’alumnat de batxillerat encara hi ha diferències en les competències lingüístiques entre les dues llengües cooficials, i ha valorat que aquest canvi de criteri també pugui ser de caràcter progressiu.

La comissió organitzadora continuarà treballant durant tot el curs amb els especialistes de cada matèria i amb els coordinadors de cada assignatura de batxillerat pel bon funcionament de les proves. 

Data de publicació: 25/10/2024