XXV aniversari del G9 d'universitats

La Universitat d'Extremadura presidirà el Grup 9 d'Universitats durant els pròxims 6 mesos 

La localitat extremenya de Guadalupe ha acollit les jornades del XXV Aniversari del G9 d'universitats durant els dies 23 i 24 de juny. Durant aquesta trobada s'ha celebrat l'Assemblea General de Rectores i Rectors amb l'assistència dels rectors de les universitats de Castella-la Manxa, Cantàbria, Illes Balears, La Rioja, Oviedo, País Basc, Navarra, Saragossa, Burgos i Extremadura. Aquesta darrera assumirà la presidència del Grup 9 d'Universitats durant els pròxims 6 mesos.

El rector de la Universitat d'Extremadura i nou president del G9, Antonio Hidalgo, ha expressat la seva satisfacció personal per poder acollir l'Aniversari del Grup 9, i ha destacat que la gestació i el desenvolupament de totes les activitats prové dels esforços conjunts, com el que duu a terme el G9 des de fa 25 anys. Joan Subirats Humet, ministre d'Universitats, ha saludat els assistents i ha felicitat el G9 a través d'un vídeo.

Després de les paraules de les autoritats, ha tingut lloc un cicle de conferències:

  • «D'on venim? Visió històrica del G9», a càrrec de Juan José Badiola, exrector de la Universitat de Saragossa.
  • «Què hem aconseguit? El G9 en l'actualitat», per Jorge Martín, secretari general del G9, i Cristina Leuza, responsable de projectes del G9.
  • «Cap a on anam? Mirant al futur del G9», a càrrec de José Julián Garde, rector de la Universitat de Castella-la Manxa.

El G9 d'universitats ha celebrat també la seva Assemblea General de Rectores i Rectors, de manera presencial, a la localitat de Guadalupe (Càceres). La reunió ha tingut la presència del Rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot. Els rectors han mostrat el seu descontent amb el projecte de llei orgànica del sistema universitari perquè s'ha aprovat en Consell de Ministres sense l'opinió dels rectors en la seva versió definitiva. La nova proposta de llei conté diversos aspectes que posen en perill el funcionament de les universitats en un futur.

Grup 9 d'universitats

El Grup 9 d'universitats (G9) és una associació formada per les universitats que són les úniques universitats públiques en les seves respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat de La Rioja, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat Pública de Navarra i Universitat de Saragossa.

La finalitat de l'associació és potenciar les relacions entre les institucions universitàries pertanyents al grup, a fi de promoure, entre altres, la col·laboració en activitats docents i investigadores de la seva comunitat universitària. Les universitats del G9 tenen 170.000 estudiants, 19.340 membres de personal docent i investigador i 8.160 membres de personal d'administració i serveis. 

Data de publicació: 27/06/2022