Visita al Club d'Inversió, Demotec, Demolab i Arqueòdrom, les activitats que patrocinen la Fundació Caixa de Balears i BMN - Sa Nostra

Llorenç Huguet, Rector de la UIB, i Antoni Serra, director territorial de BMN - Sa Nostra, revisen els àmbits de col·laboració 

Una visita per conèixer a fons el funcionament de les iniciatives que patrocinen la Fundació Caixa de Balears i BMN - Sa Nostra al campus de la UIB, Club d’Inversió, Demotec, Demolab i Arqueòdrom, ha servit per refermar la col·laboració conjunta entre aquestes entitats i la Universitat de les Illes Balears. Fa trenta anys que comparteixen el suport a nombroses activitats i experiències universitàries organitzades conjuntament.

Promoguda pel Rectorat, en el decurs de la trobada s’ha fet balanç de la relació duta a terme i s’han analitzat noves idees que esdevindran projectes en un futur a curt o mitjà termini.

S’han reunit el director territorial de l’entitat financera, Antoni Serra, acompanyat pels membres del seu equip: Paula Pujol, Gabriel Coll, Gabi Suñer i Lucía Martín, en representació de la Fundació Caixa de Balears. Per part de la UIB, el Rector, doctor Llorenç Huguet, i la doctora Margalida Payeras, vicerectora d’Alumnes, Titulats i Ocupabilitat, encapçalaven el seu equip, format per Javier Capó, Xisco Oliver, Miquel Amorós, Francisca Molinos, Lola Álvarez i Daniel Albero.

Club d’Inversió

La primera activitat que s’ha visitat ha estat el Club d’Inversió. Iniciativa del professor Vicenç Moratal, l’any 1988, a hores d’ara és el club més antic d’Espanya. En l’edició actual, la vint-i-vuitena, del Club d’Inversió hi prenen part 41 equips i més de 130 alumnes. Allà, els monitors de coordinació han exposat la innovadora metodologia que s’empra, així com la novetat que enguany no es gestionen els derivats.

Demolab, Demotec i Arqueòdrom

Al Demolab, que abraça les activitats científiques, han conegut les pràctiques que el darrer curs han fet 2.967 alumnes, mentre que al Demotec, que se centra en l’electrònica i la construcció, s’han revisat les activitats que han dut a terme 1.237 alumnes. A l’Arqueòdrom, l’excavació d’un jaciment, on alumnes del CEIP de Son Rullan treballaven en el moment de la visita, enguany hi han pres part fins al moment 423 alumnes.

El suport als programes que té la UIB adreçats a l’alumnat d’educació secundària té l’objectiu d’acostar a aquests alumnes els aspectes positius i també lúdics de la ciència: el Demolab (des del curs 2004-2005), el Demotec (2009-10) i l’Arqueòdrom (2010-11), que es desenvolupen a Mallorca, Menorca i Eivissa i Formentera. 

Olimpíades a la UIB

Altrament, s’ha repassat la col·laboració en les Olimpíades a la UIB, durant les quals els alumnes de centres, públics i privats, de totes les illes Balears posen a prova els seus coneixements. En aquest sentit destaca que el dilluns 10 d’abril se celebrà el lliurament dels premis de la XXX edició de l’Olimpíada de Química a la sala d’actes del Centre Cultural de l’Obra Social Sa Nostra.

Les olimpíades escolars es varen concebre amb la idea de motivar els estudiants de secundària i batxillerat per continuar els estudis i la formació.

Els professors són els qui motiven els alumnes perquè hi participin. Els temes de les proves estan relacionats amb les assignatures per les quals competeixen.

Els estudiants que aconsegueixen més bons resultats participen després a les olimpíades nacionals i, si s’escau, internacionals, a més de rebre premis i reconeixements.

Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears. CampusEsport

Des de la creació de CampusEsport, Sa Nostra ha donat suport a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears. Avui, BMN - Sa Nostra és l’entitat financera de referència per a la FUEIB.

Activitats culturals

En darrer terme, destaquen també les activitats de caire cultural que fa la UIB al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma, com conferències, tallers o, més recentment, el cicle Cinema d’Autor i el Cicle de Cinema Cervantí. Entre d’altres activitats, podem destacar la col·laboració en el Dia de la Dona o en les crisis de refugiats a Europa. 

Data de publicació: 28/04/2017