VI Jornades de Cultura Portuguesa, amb Lídia Jorge

Dia: dimarts, 3 de març de 2015
Hora: 19 hores
Lloc: sala d’actes de Sa Riera, Palma 

Alguns autors de primera línia de la literatura i la música portugueses contemporànies maldaran per mantenir l’interès en una cultura que tant inspira la literatura actual a les Illes Balears. La coordinació de les jornades és del doctor Perfecto Cuadrado i la doctora Maria de Lourdes Pereira. L’organització és del Camões. Instituto da Cooperação e da Língua i el Servei d’Activitats Culturals de la UIB.

Demà és el torn de Lídia Jorge, escriptora, que va néixer a Boliqueime, a l’Algarve, el 1946. Es va llicenciar en Filologia Romànica per la Universitat de Lisboa i fou professora d’ensenyament secundari, circumstància que la va dur a viure a Angola i Moçambic durant el darrer període de la Guerra Colonial.

És autora d’una àmplia obra que inclou contes, literatura infantil, articles d’opinió i, sobretot, una llarga llista de novel·les. La primera, O Dia dos Prodígios (1980), va esdevenir una fita en un període en què s’inaugurava una nova fase de la literatura portuguesa. La seguiren O Cais das Merendas (1982), Notícia da Cidade Silvestre (1984) i A Costa dos Murmúrios (1988), llibre que reflecteix l’experiència colonial a Àfrica, i que confirma el seu lloc destacat en el panorama de les lletres portugueses. Entre altres novel·les, ha escrit també O Vale da Paixão (1998), guardonada amb el Prémio Dom Dinis da Fundação da Casa de Mateus, el Prémio Bordallo de Literatura da Casa da Imprensa, el Prémio Máxima de Literatura, el Prémio de Ficção del Pen Club, i el 2000 el premi Jean Monet de Literatura Europea, Escriptor Europeu de l’Any. Quatre anys més tard, Lídia Jorge va publicar O Vento Assobiando nas Gruas (2002), novel·la que va merèixer el Grande Prémio da Associação Portuguesa de Escritores i el Prémio Correntes d’Escritas.

A més dels premis ja esmentats, l’autora ha estat reconeguda amb el Premi Internacional de Literatura de la Fundació Günter Grass (Alemanya, 2006), el Prémio Sociedade Portuguesa de Autores / Millenium BCP (2007), el Premio Speciale Giuseppe Acerbi per la Scrittura Femmenile (Itàlia), el premi Michel Brisset (França, 2008), el Prémio Luso-Espanhol da Arte e Cultura concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports d’Espanya i per la Secretaria d’Estat de Cultura de Portugal (2014) i el premi Vergílio Ferreira (2015). 

Data de l'esdeveniment: 03/03/2015

Data de publicació: 02/03/2015