Arriba al mercat una patent desenvolupada conjuntament entre el Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i el grup de recerca en Infecció i Immunitat de la Universitat de les Illes Baleares i l’empresa Devicare.
El compost combina l’acció acidificant de l’L-metionina amb inhibidors de la calcificació, com el fitat i la teobromina, que eviten la formació de dipòsits d’àcid úric.
Un equip d’investigadors del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal i del grup de recerca en Infecció i Immunitat de la Universitat de les Illes Balears ha dissenyat un compost que evita les complicacions associades a l’ús de dispositius urològics.
Aquesta recerca, que va donar lloc a la primera patent internacional desenvolupada conjuntament entre la UIB i una empresa, Devicare, ha arribat al mercat amb el nom comercial de Canoxidin® per donar resposta a les infeccions del tracte urinari i les calcificacions associades a l’ús perllongat de catèters ureterals o de sondes vesicals.
Els catèters ureterals són uns dispositius urològics tubulars, amb un diàmetre petit, que en el cas dels pacients de litiasi renal s’usen per facilitar el pas de l'orina del ronyó a la bufeta quan l'urèter està obstruït per una pedra, així com per prevenir aquesta obstrucció. En aquestes situacions, el catèter pot estar implantat des d'uns dies fins a setmanes o mesos. A més, el seu ús també està àmpliament estès en el maneig mèdic d'obstruccions cròniques, malformacions o en derivació pal·liativa, de manera que el catèter pot estar implantat durant llargs períodes de temps i, fins i tot, de manera crònica, i és molt susceptible a processos infecciosos i a la incrustació. D'aquí l'interès de la comunitat mèdica i científica per prevenir els processos de calcificació dels catèters i, en conseqüència, reduir-ne les problemàtiques associades.
El compost dissenyat a la UIB inclou ingredients actius diferents que, combinats, no només inhibeixen diverses classes de calcificacions sinó que a la vegada impedeixen la proliferació de bacteris causants de les infeccions urinàries. D’una banda, el Canoxidin® inclou l’acció d’un acidificant, L-metionina, que compensa l’alcalinització del pH de l’orina i promou la generació d’òxid nítric, una molècula bactericida. D’una altra banda, també inclou fitats, que inhibeixen la cristal·lització del calci i el magnesi, i teobromina, la cristal·lització de l’àcid úric. L’augment de la concentració d’inhibidors de les cristal·litzacions evita la deposició de dipòsits en les superfícies internes i externes del dispositiu urològic.
Aquest compost és el resultat d’anys de treball iniciats a la UIB al Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal sota la direcció del doctor Fèlix Grases. La recerca es va iniciar l’any 2001, amb un primer estudi sobre els factors que predisposen la formació de dipòsits de matèria orgànica sobre els catèters i que donen lloc a processos de calcificació i d’infecció. Des d’aleshores, la recerca dels investigadors de la UIB ha donat lloc a diferents publicacions científiques, tesis doctorals i assaigs clínics, com un de desenvolupat recentment en col·laboració amb l’Institut Guttmann, que han permès convertir el coneixement en una solució innovadora a una problemàtica que afecta bona part dels pacients que fan ús d’aquests dispositius urològics de manera perllongada.
Notícies relacionades
Data de publicació: 17/04/2023