Una plataforma d'informació hotelera, projecte guanyador de la primera edició dels Premis Iemprèn

Un total de 33 treballs de fi de grau i màster relacionats amb l’emprenedoria i la innovació s’han presentat als guardons, convocats per l’IDI i la UIB 

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Jaume Carot, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han lliurat avui matí a la sala d’actes de Son Lledó (UIB) els Premis Iemprèn que reconeixen els millors treballs de fi de grau i màster relacionats amb l’emprenedoria i la innovació. Aquests guardons han estat convocats per la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la col·laboració de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).

El projecte «Optimitzador del trànsit de transaccions per a la plataforma del sector turístic hoteler», de Camila Ángela Pérez Arévalo, ha guanyat el primer Premi Iemprèn, valorat en 3.000 euros. El segon premi, valorat en 2.000 euros, ha estat per a «Sistema de recompenses basat en una xarxa de blockchain», de Marc Rosselló Esteban, i el tercer, valorat en 1.000 euros, per a «Aplicació en realitat virtual de muntatge d’ordinadors», de Carlos Veny Carmona.
 
El vicepresident Yllanes ha destacat l’èxit de participació en aquesta primera edició dels Premis Iemprèn, que han tingut com a objectiu principal «promoure l’emprenedoria entre les persones que acaben els estudis universitaris». Yllanes ha recordat que aquests guardons són una de les novetats de les accions de la Càtedra Iemprèn, a través de la qual l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) col·labora amb la UIB per dur a terme accions de foment de l’esperit i la vocació emprenedora entre els estudiants universitaris. El vicepresident ha valorat aquesta col·laboració institucional, ja que «és una gran ajuda per impulsar la incorporació dels estudiants al mercat laboral quan coneixen totes les opcions existents».
 
Per la seva banda, el Rector ha destacat que «iniciatives com aquesta suposen un plus en benefici de la formació integral de l’alumnat i de l’estimulació del seu talent», i ha mostrat la seva satisfacció perquè «els estudiants s’enduguin de la UIB un bagatge que serveix de base per a les iniciatives futures enfocades al món laboral».
 
L’acte d’entrega ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; la doctora Lorenza Carrasco, vicerectora d’Innovació i Transformació Digital; el director de la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears, Luis Vegas, i el director de l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació de la UIB, Antoni Morro, així com amb la majoria dels participants d’aquesta primera edició, que ha comptat amb 33 projectes presentats: 16 liderats per homes i 17 per dones.
 
Els guardons, que tenen com a objectiu fomentar l’emprenedoria entre les persones que acaben els estudis universitaris, s’emmarquen en les accions de la Càtedra Iemprèn, un projecte que impulsa l’activitat emprenedora i la generació de projectes empresarials entre la comunitat universitària, i a través del qual l’IDI abona a la UIB 25.000 euros.
 
Per tal de poder participar en els Premis Iemprèn, l’alumnat ha presentat treballs de fi de grau o màster en els quals ha dissenyat un producte o servei, creatiu, tecnològic o de qualsevol àmbit de coneixement; bé un pla de negoci o un pla de viabilitat empresarial, o bé un projecte innovador de qualsevol àrea susceptible per crear una empresa. Davant la bona acollida que han tingut els guardons, es preveu que l’any que ve es repetirà l’experiència.
 
Alguns dels projectes presentats provenen dels estudis següents: grau en Enginyeria Informàtica, grau en Fisioteràpia, grau en Enginyeria Telemàtica, grau en Pedagogia, grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Màster en Formació del Professorat, Màster en Tecnologia Educativa: e-Learning i gestió del coneixement, i Màster en Comptabilitat i Auditoria.
 
Resum dels projectes guanyadors

—    Optimitzador del trànsit de transaccions per a plataforma del sector turístic hoteler, de Camila Ángela Pérez. Aquest projecte presenta l’arquitectura, implementació i processos d’una aplicació d’optimització del trànsit de transaccions per a una plataforma de connectivitat entre empreses del sector turístic. L’explotació actual de l’eina ha aconseguit optimitzar i reduir milions de transaccions diàries en la plataforma i repercutir en l’estalvi dels costos de la seva infraestructura tecnològica.
 
—    Sistema de recompenses basat en una xarxa blockchain, de Marc Rosselló. Aquest projecte dissenya un sistema de recompenses basat en criptovalors (tokens) que opera sobre una xarxa de cadena de blocs (blockchain). El disseny és suficientment flexible per ser implementat amb determinades variacions; permet un conjunt d’operacions amb criptovalors i amb actius que posa les bases perquè es puguin implementar diferents polítiques per a sistemes de recompenses.
 
—    Aplicació en realitat virtual de muntatge d’ordinadors, de Carlos Veny. Té l’objectiu principal de desenvolupar un programari (software) relativament educatiu de muntatge d’ordinadors en realitat virtual. El resultat final serà el mateix joc, disponible a través d’una adreça web i accessible a través de qualsevol dispositiu de realitat virtual amb sis graus de llibertat. A més, també es recopilen estadístiques bàsiques de tots els usuaris, per tal de mostrar-les en la interfície web corresponent de manera ordenada i amb la possibilitat d’aplicar-hi filtres.

Data de publicació: 15/12/2022