Una gota de sang per predir l'obesitat

La tesi doctoral de Bàrbara Reynés investiga la utilització de les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica com a font de biomarcadors de l’obesitat  

La tesi doctoral de Bàrbara Reynés Miralles, defensada a la Universitat de les Illes Balears, s’ha centrat en la recerca d’un biomarcador de fàcil obtenció per determinar com afecta la dieta el metabolisme i, per tant, útil en la prevenció i el tractament de l’obesitat. Concretament, la investigadora ha analitzat la utilitat d’un fracció de cèl·lules de la sang, les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (PBMC), per a la recerca de biomarcadors de l’obesitat. La tesi s’ha fet en el marc de l’activitat investigadora del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, que pertany al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat  i la Nutrició (CIBEROBN), i l’han dirigida la doctora Paula Oliver i el doctor Andreu Palou, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.

Les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica presenten unes característiques molt interessants per ser considerades com a fonts de biomarcadors, atès que són fàcils d’obtenir a partir de poca quantitat de sang i estudis previs dels investigadors de la UIB han permès observar la seva utilitat en el camp de la nutrició. En la tesi doctoral, s’ha identificat que les PBMC són capaces de reflectir el desenvolupament d’un perfil d’expressió gènica característic de l’estat obès associat a la ingesta de dietes riques en greix des d’etapes inicials del desenvolupament de la patologia, per la qual cosa poden ser utilitzades com a fonts de biomarcadors primerencs d’obesitat. Les PBMC també reflecteixen la recuperació metabòlica associada a la pèrdua de pes després de substituir una dieta rica en greix per una dieta equilibrada, de manera que poden ser una font de biomarcadors d’utilitat en programes de pèrdua de pes. A més, en la tesi s’ha identificat que aquestes cèl·lules són capaces de reflectir l’activació del teixit adipós marró, enfront d’estímuls dietètics o el fred. Aquest teixit té un important paper en la despesa energètica i, per tant, en la recerca d’estímuls que puguin activar-lo constitueix una nova diana per al tractament de l’obesitat.

Sobre la base d’aquests resultats, es pot afirmar que les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica constitueixen un material mínimament invasiu que genera noves possibilitats terapèutiques en el camp de la nutrició i l’obesitat, ja que proporcionen un material interessant per a la identificació de biomarcadors que puguin ser aplicables en humans.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Estudio de las células sanguíneas como fuente de marcadores transcriptómicos de utilidad para la investigación de la obesidad  y sus complicaciones
  • Autora: Bàrbara Reynés Miralles
  • Programa de doctorat: Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Paula Oliver Vara i Andreu Palou Oliver 

Data de publicació: 16/03/2015