Una base de dades global per reduir els riscos sísmics en projectes de geoenergia

Aquesta nova eina desenvolupada per l'IMEDEA (CSIC-UIB) proporciona dades crucials per preveure i mitigar els terratrèmols induïts per la injecció de fluids en el subsol i impulsa la seguretat en l'obtenció d'energia neta sota la superfície de la Terra.

Els projectes de geoenergia són una peça clau en la transició energètica mundial, a causa del seu potencial per a la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera.

Un equip de recerca de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha creat una base de dades global i multidisciplinària sobre la sismicitat induïda per la injecció de fluids en el subsol durant els processos d'obtenció d'energia neta sota la superfície de la Terra. En concret, l'eina, publicada Earth System Science Data, té com a objectiu principal impulsar la recerca per a la predicció i reducció dels riscos sísmics en projectes de geoenergia a tot el món.

Els projectes de geoenergia s'han convertit en una part fonamental de la transició energètica, amb un potencial per reduir les emissions de CO2 d'un 20% a un 30%. No obstant això, la sismicitat induïda per aquests projectes pot tenir impactes negatius, tant socials com econòmics. La nova base de dades, desenvolupada dins del projecte GEoREST i finançada pel Consell Europeu de Recerca (ERC), recopila informació crucial sobre les propietats físiques de les roques i falles on s'ha induït la sismicitat. Aquestes dades són essencials per desenvolupar eines predictives que limitin els terratrèmols perceptibles per a la població i augmentar la seguretat.

«La sismicitat induïda per injecció continua sent un dels inconvenients més importants d'aquests projectes de geoenergia i pot tenir potencialment un impacte social, ambiental i econòmic enorme», explica Iman Rahimzadeh Kivi, primer autor de l'estudi.

«Aquesta base de dades inclou la novetat de recopilar les propietats físiques de les roques i falles on s'ha induït la sismicitat. Aquestes propietats fan un paper molt important en el control de la sismicitat induïda i, per tant, disposar d'aquestes dades contribuirà al fet que es puguin desenvolupar eines predictives que permetin limitar els casos de terratrèmols que puguin ser percebuts per la població», afegeix Víctor Vilarrasa, científic de l'IMEDEA i líder del grup de recerca. 

Perquè aquests projectes geonergèticos puguin desplegar-se de manera segura i sostenible a tot el món, es requereix predir i minimitzar els riscos dels terratrèmols induïts. L'inconvenient principal amb el qual es troben els equips científics a l'hora de fer les anàlisis necessàries per aconseguir aquest objectiu és la falta d'integració de les dades provinents de diferents disciplines científiques.

La nova base de dades, accessible al públic, conté gairebé 4.000 entrades de dades que cobreixen 71 variables diferents per a 158 projectes o fases de projectes a tot el món. Aquestes dades, disponibles en formats senzills com arxius d'Excel i de CSV, facilitaran la tasca analítica i numèrica de la comunitat científica global, i ajudaran a revelar correlacions temporals i espacials entre la injecció de fluids subterranis i l'activitat sísmica.

Els arxius .xls i .csv de la base de dades estan disponibles en el repositori institucional Digital.CSIC: <https://doi.org/10.20350/digitalcsic/14813> i a la web del projecte: <http://www.georest.eu>.

Aquesta base de dades s'ha desenvolupat dins el projecte GEoREST, finançat pel Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) sota el programa de recerca i innovació de la UE del Programa Marc Horizon2020, amb número de subvenció 801809.

Referència bibliogràfica 

Kivi, I. R., Boyet, A., Wu, H., Walter, L., Hanson-Hedgecock, S., Parisio, F., and Vilarrasa, V.: Global physics-based database of injection-induced seismicity, Earth Syst. Sci. Data, 15, 3163–3182, https://doi.org/10.5194/essd-15-3163-2023, 2023. 

Data de publicació: 10/11/2023