Una anàlisi del reggaeton amb perspectiva de gènere guanya el II Premio de Investigación en Estudios de Género del G9

L’alumna de la UIB Aina Maria Duran ha estat premiada en la categoria de millor Treball de Final de Grau amb la seva recerca sobre aquest famós gènere musical 

L’alumna de la UIB ha elaborat una exhaustiva anàlisi del reggaeton com a element de perpetuació del masclisme que li ha permès guanyar el II Premio de Investigación en Estudios de Género del Grup 9 d’Universitats en la categoria de millor Treball de Final de Grau (TFG).

El treball, titulat «Proposta didàctica per al tractament d’imatges i missatges sexualitzats del reggaeton en adolescents», desgrana diferents aspectes d’aquest gènere musical que tenen una influència nociva sobre la societat. El TFG d’Aina Maria Duran primer estudia textualment i visualment (lletra i videoclip) quinze cançons. En segon lloc, inclou la valoració de professionals amb diversa formació i de persones amb perfils diferents (experts universitaris, estudiants de la UIB, tutors de secundària i professionals que treballen en temes relacionats amb educació sexual). Finalment, planteja una proposta didàctica per treballar amb alumnat de secundària.

Algunes de les conclusions a les qual arriba la recerca, des del punt de vista dels rols de gènere, són que aquest gènere musical contribueix a la cosificació i sexualització de la dona i que el reggaeton se sustenta sobre una base de denigració i submissió femenina.

Alhora també fa algunes apreciacions interessants en altres aspectes: lingüístic i conductual. D’una banda, el TFG conclou que el reggaeton propicia un empobriment en l’adquisició del llenguatge pel mal ús de la llengua que es fa en aquestes cançons. D’altra banda, assenyala que les lletres dels temes analitzats inciten el jovent a prendre alcohol i drogues com a eina d’esbarjo.

Cal destacar que Aina Maria Duran és graduada en Pedagogia per la UIB i actualment estudia el Màster en Intervenció Socioeducativa amb Menors i Família, que també ofereix la UIB. La tutora del TFG ha estat la professora Margalida Vives Barceló. 

Data de publicació: 11/07/2018