Un videojoc fet a la UIB millora l'equilibri i la marxa de persones amb paràlisi cerebral

Els investigadors de la UIB han comprovat els beneficis de la utilització d’aquest videojoc en les teràpies de rehabilitació de persones discapacitades als centres d’ASPACE 

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat un videojoc per ser utilitzat en teràpies de rehabilitació de persones amb paràlisi cerebral. Els resultats d’un estudi fet amb la col·laboració d’usuaris dels centres d’atenció de l’Associació de Paràlisi Cerebral de Balears (ASPACE) han demostrat que l’ús d’aquest videojoc millora l’equilibri i la marxa dels pacients. L’estudi s’ha publicat recentment a la revista científica IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, que és la més ben situada en el rànquing del Journal Citation Reports d’enginyeria biomèdica per a la rehabilitació.

Menys risc de caigudes

Els investigadors dels departaments de Ciències Matemàtiques i Informàtica i d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB han posat a prova l’efectivitat d’aquest videojoc en el marc d’una intervenció de fisioteràpia de 24 setmanes amb pacients afectats de paràlisi cerebral. Els resultats assolits han demostrat que l’ús d’aquest videojoc en les teràpies de rehabilitació comporta una millora significativa de l’equilibri i la marxa dels pacients, la qual cosa ajuda a incrementar el seu nivell d’autonomia personal. Concretament, tots els participants en aquest estudi varen passar d’un risc de caigudes alt a un risc moderat, i es va demostrar l’efectivitat d’aquest videojoc en les teràpies de rehabilitació.

Contra la desmotivació

El programa aprofita l’efecte motivador dels videojocs per fer més efectives les teràpies de rehabilitació de persones amb discapacitat, en les quals sovint es donen molts de casos de desmotivació a causa dels exercicis repetitius i intensius que poden resultar avorrits, i per la dificultat a l’hora de percebre les petites millores que s’assoleixen.

El videojoc desenvolupat a la UIB té com a objectiu prevenir i mitigar la degradació de l’equilibri i el control postural. Per això, s’ha dissenyat de manera que els moviments que l’usuari ha de realitzar per interactuar amb el videojoc coincideixen amb els exercicis que es fan durant la teràpia, els quals consisteixen en exercicis d’orientació postural, de coordinació i de reforç de la musculatura del coll, l’esquena i les extremitats superiors. Aquest ús terapèutic del videojoc permet que els usuaris visquin els exercicis de rehabilitació com un entreteniment, i converteix les sessions de teràpia en un moment d’oci agradable.

L’usuari se situa davant una pantalla en la qual es visualitza el videojoc i ha de fer diversos moviments per aconseguir tocar els objectes virtuals que hi apareixen i que no pot assolir si no canvia el centre d’equilibri. Els moviments de l’usuari es capturen mitjançant una videocàmera i s’analitzen a través de tècniques de visió per ordinador, fent possible la interacció de l’usuari amb el videojoc. El sistema es pot adaptar als diferents nivells d’habilitats, interès o fatiga dels usuaris. A diferència d’altres sistemes, el videojoc creat pels investigadors de la UIB no fa necessari que l’usuari hagi de sostenir dispositius per poder emprar-lo, quelcom essencial en persones amb dificultats de mobilitat.

Referència bibliogràfica:

Jaume-i-Capó, A.; Martínez-Bueso, P.; Moyà-Alcover, G.; Varona Gómez, J. (2014). «Interactive Rehabilitation System for Improvement of Balance Therapies in People With Cerebral Palsy». IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, vol. 22: 2, p. 419-427, doi: 10.1109/TNSRE.2013.2279155

Notícies relacionades

Data de publicació: 30/04/2014