Un total de 197 alumnes de les Illes Balears participen en el programa educatiu de Mosquito Alert

El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la Universitat de les Illes Balears ha participat en aquesta iniciativa que té l’objectiu d’incentivar la participació dels estudiants en la ciència ciutadana per ajudar la comunitat científica a controlar la presència del mosquit tigre 

Un total de 197 alumnes d’ESO i batxillerat de 7 centres de les Illes Balears han participat al llarg del curs 2022-23 en les activitats del programa educatiu de Mosquito Alert, una plataforma de ciència ciutadana per a l’estudi, el seguiment i el control d’espècies de mosquits vectors de malalties com el dengue, el Zika, el chikungunya o la febre del Nil Occidental. Una de les espècies objecte d’especial atenció és el mosquit tigre (Aedes albopictus), que va ser detectat per primera vegada a les Illes Balears l’any 2012.

Al llarg de diferents sessions impartides per investigadors del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP) de la Universitat de les Illes Balears, els alumnes han pogut conèixer aquestes espècies de mosquits i les problemàtiques associades, a la vegada que han après a utilitzar l’aplicació de Mosquito Alert. Mitjançant aquesta aplicació, qualsevol persona pot enviar observacions de mosquits, dels seus llocs de cria i de picades. Un equip humà d’entomòlegs experts s’encarrega de validar les imatges rebudes i notificar el resultat als participants. Les dades generades són útils per a la ciència, atès que permeten estudiar la distribució geogràfica d’aquestes espècies i la seva estacionalitat al llarg de l’any.

Recentment, l’aplicació Mosquito Alert ha estat inclosa com a eina de vigilància en el nou Pla nacional de prevenció, vigilància i control de les malalties transmeses per vectors del Ministeri de Sanitat.

Aquesta iniciativa forma part del projecte MOSQUITO ALERT PARA JÓVENES: Fomentando Vocaciones Científicas a Través de la Ciencia Ciudadana, impulsat per l’associació Xatrac i que rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació. 

Data de l'esdeveniment: 19/06/2023

Data de publicació: 19/06/2023