Un projecte per rescatar la memòria musical de Palma guanya el premi Ciutat de Palma d'investigació

La iniciativa, presentada pels investigadors Francesc Vicens i Tomeu Canyelles, té com a objectiu rescatar de l'oblit els espais i els protagonistes del paisatge musical i cultura de la ciutat 

El doctor Francesc Vicens Vidal, professor associat del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques, i el doctor Tomeu Canyelles Canyelles, investigador del Centre d'Estudis i Documentació Contemporània (CEDOC), han estat guardonats recentment amb el premi Ciutat de Palma d'investigació 2019 pel projecte de recerca «La ciutat sonora. Espais per a la memòria musical de Palma».

Aquesta iniciativa té l’objectiu principal de propiciar la recuperació d'una llarga llista de locals de tipologia diversa que, per raons diverses, varen tenir un paper rellevant en l'evolució musical, social i cultural de Palma durant el segle XX. Amb aquest projecte, els investigadors s'han proposat de rescatar els escenaris, i, amb  la trobada amb els protagonistes, també volen recuperar el paisatge musical i cultural urbà de Palma.

Sobre una base documental sòlida i un tractament rigorós de la informació obtinguda, aquesta recerca permetrà d’observar Palma des d’una òptica nova: la dels sons –des del swing i el jazz a la cançó d’autor, passant pel pop, l’electrònica o el punk. Tot plegat, un paisatge sonor que tenim associat a molts locals que han desaparegut o que senzillament han estat reconvertits en altres tipus de negocis. Tots aquests espais reforcen la idea bàsica que la música ha tingut un paper essencial en el desenvolupament cultural i estètic per a la societat de Palma, ja que aquests estils sonors han permès els ciutadans de Palma d’acostar-se a altres realitats culturals coetànies.

Francesc Vicens Vidal és doctor en Musicologia, historiador de l'art i professor associat del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB. Les seves línies de recerca l’han fet estudiar la relació entre la música i contextos socials diversos, i ha publicat articles i llibres que relacionen el fet festiu, el turisme o la memòria oral de Mallorca amb la música.

Tomeu Canyelles Canyelles és doctor en Història i màster en Comunicació Audiovisual. És membre del Consell Executiu del CEDOC de la UIB i investigador adscrit al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. També és col·laborador del Grup d'Estudi de la Cultura, la Societat, la Comunicació i el Pensament Contemporani de l'IRIE.

Des de fa set anys, Tomeu Canyelles i Francesc Vicens treballen conjuntament en la difusió i el coneixement de la història de la música contemporània de Mallorca. Entre els projectes de recerca i divulgació que han dut a terme destaquen: Beatles made in Mallorca. La recepció insular de música beat (2013) o Bonet de Sant Pere: el duc del swing (2015). 

Data de publicació: 28/01/2020