Un projecte de recerca de la UIB ha estat seleccionat per rebre finançament de La Marató de TV3

La investigació dirigida pel doctor Francisco Barceló té com a objectiu desenvolupar un nou mètode de diagnòstic de les lesions al lòbul prefrontal que tingui en compte el  funcionament en xarxa del cervell humà

La Fundació La Marató de TV3 finançarà un projecte de recerca dirigit pel doctor Francisco Barceló, catedràtic de Neuropsicologia de la UIB i investigador principal del grup de recerca en Neuropsicologia Clínica de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS). El projecte «Nova avaluació neuropsicològica de les lesions al lòbul frontal en base a la hipòtesi de la neuroplasticitat dinàmica i la compensació» rebrà 199.065 euros recaptats en l'edició de 2010 de La Marató de TV3.

El projecte de recerca que lidera el doctor Francisco Barceló proposa desenvolupar una nova eina d'avaluació neuropsicològica per valorar l'abast de les lesions al lòbul prefrontal, un àmbit en el qual el grup de recerca de Neuropsicologia Clínica de la UIB està especialitzat. Aquest tipus de lesions són molt freqüents i poden ser causades per accidents de trànsit, caigudes o per tumors, entre altres. Les seves conseqüències poden ser canvis en la capacitat d'atenció, de memòria o en la personalitat de l'individu afectat. En l'actualitat, però, moltes d'aquestes lesions queden sense diagnosticar per la dificultat d'identificar aquests canvis. Un dels motius que explicaria les mancances del diagnòstic de les lesions en el lòbul prefrontal és el fet que els mètodes de diagnosi que s'empren en l'actualitat no contemplen que el cervell és capaç de compensar aquestes lesions gràcies al seu funcionament en xarxa. Aquesta forma de funcionar, que han evidenciat les investigacions del grup de Neuropsicologia Clínica de la UIB, es basa en la plasticitat neuronal –això és, la capacitat del cervell per reconfigurar-se contínuament davant els canvis que es produeixin– que permet que altres zones del cervell intactes duguin a terme les funcions que corresponien a l'àrea danyada.

La recerca de la UIB, amb una durada prevista de tres anys, té com a objectiu crear un nou mètode de diagnòstic amb una nova eina més precisa que tingui en compte aquesta forma de funcionament dinàmica del cervell per permetre una millor identificació de les possibles lesions cerebrals al lòbul prefrontal.

El projecte «Nova avaluació neuropsicològica de les lesions al lòbul frontal en base a la hipòtesi de la neuroplasticitat dinàmica i la compensació» és un de les 30 iniciatives seleccionades per la Fundació La Marató de TV3, que en l'edició de 2010 va recaptar més de 8,7 milions d'euros procedents dels donatius de milers de persones, entitats i empreses en benefici de la recerca sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Documents relacionats

Data de publicació: 10/11/2011