Un projecte ambiciós restaurarà un corredor ecològic d’aiguamolls a s'Albufera d'Alcúdia amb fons europeus

La Universitat de les Illes Balears participa, juntament amb WWF i l’Ajuntament d’Alcúdia, en el projecte RestaurAlcúdia per recuperar els aiguamolls de Maristany i l’Estany des Ponts 

WWF, l’Ajuntament d´Alcúdia i la Universitat de les Illes Balears  han signat un acord amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca per restaurar els aiguamolls de Maristany i l’Estany des Ponts, una zona molt degradada però de gran valor ecològic i social.

El projecte RestaurAlcúdia compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU. Aquesta iniciativa destinarà més de tres milions d'euros fins a l'any 2025 per recuperar aquest enclavament ecològic.

Un entorn degradat

Els aiguamolls urbans de Maristany i l’Estany des Ponts, que formaven part d'una albufera gran i antiga, es troben en l'actualitat molt degradats. Durant les darreres dècades s'han anat deteriorant pel creixement urbanístic i la construcció de carreteres, que han propiciat l'acumulació de residus incontrolats i l'expansió d'espècies exòtiques invasores a la zona. Mentrestant s'ha anat perdent la capacitat de retenció hídrica, la qual cosa ha causat cada any inundacions importants al port, a zones del nucli urbà i a la platja d'Alcúdia.

Per recuperar aquest corredor ecològic, es posaran en marxa accions per renaturalitzar aproximadament unes 54 hectàrees, millorar l'estat de conservació d'hàbitats i espècies de flora i fauna aquàtica, retirar vegetació exòtica i invasora i residus, eliminar barreres i ampliar canals de drenatge involucrant-hi la comunitat, empreses locals i amb iniciatives de ciència ciutadana.

Domingo Bonnín, batlle d'Alcúdia, va comentar, sobre aquest tema: «Entre totes les institucions, representants polítics i com a ciutadans tenim el deure de contribuir a millorar el nostre entorn, a cercar l'equilibri natural, recuperar zones com Maristany i l’Estany des Ponts, pel seu valor ecològic, social, fins i tot econòmic i turístic. I això ha estat possible i serà possible amb la col·laboració de les institucions i dels experts».

Mentrestant, Enrique Segòvia, director de conservació de WWF Espanya, va destacar: «RestaurAlcúdia demostra que la restauració és el millor salvavides per a la naturalesa. Aquest projecte és un exemple clar del potencial de la restauració i del treball coordinat entre administracions, societat civil, investigadors i altres actors socials, amb el qual podem retornar la vida a enclavaments naturals degradats».

La participació de la UIB

Per la seva part, Lorenza Carrasco, vicerectora d'Innovació i Transformació Digital de la UIB, afegeix: «La Universitat de les Illes Balears contribueix al projecte RestaurAlcúdia de manera particular amb el mesurament científic dels canvis que es varen produir al mitjà, per demostrar que la restauració d'hàbitats degradats millora molts paràmetres clau per al benestar de la població i de la biodiversitat a llarg termini».

Amb aquestes mesures, se cerca retornar la vida a aquest corredor ecològic que està inclòs com a zona prioritària de restauració en el Pla d'ordenació del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca. A més, aquesta iniciativa té com a objectiu clau mitigar els riscos d'inundació i adaptació al canvi climàtic i fer valer aquest espai natural per a la ciutadania i el turisme. 

Data de publicació: 10/03/2023