La tesi de Juan Martín Zárate González defensa l’eficàcia d’un nou protocol de cirurgia ressectiva ultrasònica que escurça la durada de la malaltia
L’osteonecrosi dels maxil·lars associada a medicaments (MRONJ) és una complicació greu que destrueix l’os dels maxil·lars generant infeccions recurrents, pèrdua de dents i, amb el temps, pot estendre’s a altres ossos de la cara, al nas, a la pell o a la mandíbula.
Afecta principalment pacients oncològics amb metàstasis òssies de diversos tumors o mieloma múltiple. En concret, sol afectar els que reben tractament amb fàrmacs preservadors d’os (antirressortius). En aquesta població, els fàrmacs són molt importants, ja que disminueixen el risc de fractures patològiques i milloren el pronòstic en alguns tumors. Per altra banda, tot i que en un grau menor, la malaltia pot afectar pacients amb osteoporosi.
Tractament tradicional
El tractament de la malaltia continua sent un tema de controvèrsia i debat. El paradigma tradicional i les recomanacions actuals de la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial (SECOMCYC) sostenen que el tractament d’elecció és el maneig conservador (no quirúrgic), que té per objectiu la pal·liació dels símptomes. La cirurgia conservadora (raspatge de l’os) només s’indica per als casos refractaris i avançats.
Amb aquestes recomanacions, la malaltia es converteix en un quadre crònic que obliga la suspensió prolongada del tractament antirressortiu i que cursa amb reaguditzacions freqüents, pèrdua progressiva de dents, os i greu afectació en la qualitat de vida dels malalts.
Nou protocol de cirurgia ressectiva ultrasònica
En aquest context, la tesi doctoral de Juan Martín Zárate González, defensada a la Universitat de les Illes Balears, recull els resultats del primer projecte d’investigació del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Son Espases, el qual desenvolupa un protocol de cirurgia ressectiva ultrasònica en els pacients.
El projecte d’investigació, iniciat el 2018, ofereix el tractament als malalts des del diagnòstic, independentment de la fase en què es trobin, amb l’objectiu de curar per complet i escurçar la durada de la malaltia.
Els resultats
La tesi doctoral recull i compara els resultats obtinguts al Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de Son Espases en dos períodes consecutius. El primer (cohort A), des del 2010 al 2017, seguint el paradigma tradicional i les recomanacions de la SECOMCYC. El segon (cohort B), des del 2018 al 2021, a partir de la implementació del protocol de cirurgia ressectiva ultrasònica.
L’estudi mostra com el tractament conservador no quirúrgic és ineficaç en termes de curació i s’associa a altes taxes de progressió clínica. Les dades que ho demostren són les següents: el 70% dels pacients de la cohort A va rebre tractament no quirúrgic, però el 70% d’aquests va acabar sent operat per mor de la progressió de la malaltia. A més, la investigació destaca que en la cohort A, la cirurgia conservadora no va demostrar més bons resultats que el tractament no quirúrgic.
Per altra banda, els pacients de la cohort B, operats amb el protocol de cirurgia ressectiva, presentaren una taxa de curació del 94,1%, amb una probabilitat 186 vegades més elevada que amb el tractament no quirúrgic i 26 vegades més que amb la cirurgia conservadora.
D’aquesta manera, la tesi conclou que el nou protocol de cirurgia ressectiva és més efectiu i més segur que la cirurgia conservadora, ja que té una taxa de complicacions menor i requereix menys intervencions.
A més, els resultats de la investigació mostren que el protocol de cirurgia ressectiva ultrasònica permet escurçar dràsticament la durada de la malaltia, arribant a una mitjana de dues setmanes. Un període molt inferior als 19 mesos que tardaren els pacients de la cohort A.
La tesi de Juan Martín Zárate González ha rebut diversos reconeixements, com el premi al Millor Projecte de Tesi Doctoral 20212, atorgat per la Fundació Mutual Mèdica i el Col·legi de Metges de les Illes Balears, i el premi a la Comunicació Oral Destacada, al Congrés Nacional de Cirurgia Oral i Implementació de la SECOMCYC 2022.
A més, s’ha elaborat la Guia de pràctica clínica per al diagnòstic i tractament de l’osteonecrosi dels maxil·lars associada a medicaments de l’Hospital Universitari Son Espases. En definitiva, gràcies a aquesta recerca s’ha aconseguit estandarditzar un mètode de treball i un tractament altament efectiu. I, alhora, ha permès posicionar el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Son Espases com a pioner i centre de referència nacional i internacional en el tractament d’aquesta greu malaltia que, en molts llocs del món, continua sent considerada com a crònica i incurable.
Fitxa de la tesi doctoral
- Autor: Juan Martín Zárate González.
- Títol: Eficacia de la cirugía resectiva ultrasónica en el manejo de la osteonecrosis de los maxilares asociada a medicamentos (mronj). Desafiando antiguos paradigmas.
- Directores: Dra. Marta Monjo Cabrer i Dra. Joana Maria Ramis Morey.
- Programa de Doctorat en Investigació Translacional en Salut Pública i Malalties d’Alta Prevalença.
Data de publicació: 05/09/2022