Un mural de Javier Garló per commemorar els quaranta anys i els cinc segles de la UIB

L’artista palmesà ha començat l’obra Cristatus XL, que cobrirà una paret de l’edifici Mateu Orfila i Rotger del campus 

Un mural ple de simbologia és la proposta de Javier Garló (Palma, 1980), el muralista escollit per fer l’obra que ha de commemorar els quaranta anys i cinc segles de la UIB, que se celebren el 2018.

El projecte es titula Cristatus XL i és ple de simbologia relacionada amb la Universitat: el capitell: representació d’una pedra aïllada que agafa forma de birret, damunt del qual tot succeeix. El birret, com a representació de la saviesa. El símbol del sol, que fa referència a Ramon Llull, amb el caràcter circular de l’escut de la Universitas Balearica. Ramon Llull, figura cabdal a Mallorca i de rellevància universal. El paó, sempre present al campus de la UIB i símbol associat a la dona. També representa la intel·ligència, la glòria, la immortalitat, la bellesa i la saviesa. La seva llarga coa de colors i dibuixos en forma d’ulls, connecta amb el cicle vital i etern de la natura. Les serps, imatge de la saviesa i la resurrecció. Renovació constant mitjançant la muda de la pell. Símbol d’igualtat entre gèneres. Nombre d’or. Nombre auri. A l’estrella pentagonal s’hi troba la proporció àuria. L’han utilitzada al llarg de la història de l’art arquitectes, escultors i pintors. L’estrella, també representada a l’obra de Ramon Llull, conté el rectangle auri infinitud de vegades. En aquest cas és l’estructura de Cristatus XL.

Javier Garló ha començat el seu mural al campus de la UIB el dilluns 21 de maig, i es preveu que el tindrà llest a finals d’aquesta mateixa setmana. Aquesta iniciativa té el suport del Consell de Mallorca i es fa en el marc de les activitats de commemoració dels quaranta anys de la Universitat.

Més informació sobre l'artista i els seus projectes a www.javiergarlo.com.

Data de publicació: 21/05/2018