Un mur d'indiferència. La ruta algeriana de la Mediterrània occidental

La defensora de drets humans, periodista, escriptora i investigadora Helena Maleno, doctora honoris causa per la UIB, ha presentat l’informe «Un mur d’indiferència. La ruta algeriana de la Mediterrània occidental», elaborat pel col·lectiu Ca-minando Fronteras, sobre les persones migrants que des d'Algèria inicien el trajecte migratori cap a les costes de les Illes Balears, Llevant i Andalusia oriental.

Durant l'any 2022, unes 2.600 persones varen arribar a les Illes Balears utilitzant aquesta ruta migratòria, i la presentació d’aquest informe dona llum als desafiaments en relació amb els drets humans que se'ns plantegen com a territori de frontera. En roda de premsa, Maleno ha destacat que «a pesar de la poca atenció que genera, aquesta ruta és la segona més mortífera, només per darrere de la ruta canària».

Acompanyada per Ruth Escribano, directora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, i Aina Tejero, de l’àrea de projectes del Fons Menorquí de Solidaritat, Maleno ha explicat que «el monitoratge continu que fa el col·lectiu Ca-minando Fronteras comptabilitza 1.583 víctimes entre 2018 i 2022, i només el 2022 s’han registrat més de 464 morts en 43 naufragis». L’informe constata les vulneracions de drets que viuen aquestes persones durant el trànsit i a la seva arribada a les costes de destinació. A més, analitza l'organització de les famílies en la recerca de la veritat, justícia, reparació i no repetició en una ruta que s'ha convertit en la segona més mortífera de les que es dirigeixen a l'Estat espanyol.

La recerca sobre la ruta algeriana del Mediterrani occidental elaborada pel col·lectiu Ca-minando Fronteras en el marc del seu Observatori de Drets Humans a la Frontera Occidental Euroafricana ha estat secundada pel Fons Menorquí de Cooperació. Forma part d'un procés d'escolta qualitatiu que s'ha plasmat en cinc diaris de camp elaborats als llocs següents: Illes Balears, Andalusia oriental, Múrcia, País Valencià, Algèria i París. També té una anàlisi d'actors socials involucrats en la cerca de les persones mortes i desaparegudes en aquest encreuament migratori, en un context de desinformació i faules que revictimitza les famílies.

Aquí podeu trobar la versió en català de l’informe: «Un mur d’indiferència. La ruta algeriana de la Mediterrània occidental». 

Data de publicació: 07/02/2023