Un estudi de la UIB rep una menció especial en els premis Reina Sofia contra les Drogues

El treball descriu les percepcions, els coneixements i les actituds del personal d’infermeria que atén pacients alcohòlics i drogodependents 

Un estudi elaborat per un equip d’investigadors de la de la Universitat de les Illes Balears, ha estat reconegut amb una menció especial en la vint-i-unena edició dels premis Reina Sofia contra les Drogues, que atorga la Fundació per a l’Atenció de les Toxicomanies de la Creu Roja Espanyola (CREFAT).

El treball Valoració de les actituds i els coneixements professionals en infermeres davant l’alcohol i l’atenció al drogodependent, ha estat considerat pel jurat dels premis com a pioner en atenció primària i secundària, amb propostes molt concretes per millorar la qualitat assistencial.

L’estudi del Grup d’Investigació Balear d’Infermeria en Drogodepències (GIBED), que està en procés d’incorporació al catàleg oficial de grups de recerca de la UIB i que dirigeix el professor Jesús Molina, del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, se centra en l’atenció sanitària de les unitats d’Urgències, Estada Curta i de Salut Mental dels hospitals de Mallorca, Menorca i Eivissa, amb l’objectiu de descriure les percepcions, els coneixements i les actituds del personal d’infermeria que atén pacients alcohòlics i drogodependents.

El treball conclou que la manca de coneixements és el factor que influeix més negativament en l’atenció que es dóna a les persones drogodependents. També hi influeixen les actituds professionals i la percepció social, la manca d’habilitats per a la comunicació, les experiències prèvies, l’organització i el tipus de servei on treballen i les opinions personals.

Quant a l’actitud del personal d’infermeria, l’estudi assenyala com a aspectes positius que el nivell  de satisfacció laboral d’aquest col·lectiu és adequat i que mostren una actitud integradora i de comunicació amb els pacients drogodependents. A més, la majoria del personal enquestat opina que les característiques que defineixen els pacients drogodependents i alcohòlics són molt semblants, tret que al pacient alcohòlic el consideren menys inconformista que al drogodependent, si bé a ambdós els defineixen com a malalts. El personal enquestat percep el pacient alcohòlic com  una persona amb dificultats emocionals severes, amb un complex d’inferioritat o solitària, la vida de la qual no és agradable, però no com una mala persona o no sensible.  

Documents relacionats

Data de publicació: 30/07/2013