Un equip de la UIB guanya la Lliga de Debat Universitari del G9

El grup Signum guanya la final, disputada aquest divendres a les Corts de Castella-la Manxa

L'equip de la Universitat de les Illes Balears ha resultat guanyador de la XXII Lliga de Debat Universitari del G9, després d'imposar-se a l'equip de la Universitat Pública de Navarra (UPNA) en la final disputada aquest divendres a les Corts de Castella-la Manxa, sobre l'obligatorietat de les vacunes contra la covid.

Després de sortejar-ne els torns, la final ha començat amb la intervenció de l'equip de la UPNA, integrat per Adrián Cid, Christian Artola, Luis Echarte, Nicolás de Augusto i Rodrigo Arvizu, que ha defensat l'obligatorietat de la vacuna contra la covid amb arguments d'eficàcia, jurídics i d'urgència. Seguidament, ha intervingut l'equip de la Universitat de les Illes Balears, integrat per Zoe Sintes Latorre, Fermín Rodríguez Segura, Marc Gómez Villalonga i Carme Janer Lorite, que no ha pogut assistir a aquesta darrera sessió. El grup de la UIB ha guanyat el debat final defensant la posició en contra de la vacunació obligatòria amb argumentació jurídica i socioeconòmica.

En la deliberació, un jurat en el qual no estaven representades les dues universitats finalistes ha valorat aspectes com l'argumentació, el rigor, els recursos externs de l'orador o l'expressivitat, entre altres. El premi és de 2.000 euros per a l'equip guanyador i 1.000 euros per al finalista, a més de 250 euros per al millor discurs amb el tema «Oli d'oliva o de gira-sol?», que ha guanyat l'integrant de l'equip de la UPNA Nicolás de Augusto.

Abans d'iniciar el debat, el Rector de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM), Julián Garde, ha donat la benvinguda de manera telemàtica a finalistes i semifinalistes, a qui ha qualificat de «grans oradors i brillantíssims universitaris», reunits al Parlament autonòmic. També ha saludat els participants el president de les Corts de Castella-la Manxa, Pablo Bellido, que havia deixat la seva intervenció en un vídeo, atès que assistia a la conferència de presidents de parlaments autonòmics. En la seva intervenció, assenyala que el debat «és la fórmula per resoldre diferències i conflictes». D'altra banda, apel·la a l’«escolta activa i respectuosa» i afirma que els majors enemics del debat i de l'acord són «el prejudici, la intolerància i la falta de respecte». 

Grup 9 d'Universitats (G-9)

El Grup 9 d'Universitats (G9) és una associació conformada per les universitats públiques que són úniques en les seves respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat de La Rioja, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat Pública de Navarra i Universitat de Saragossa.

La finalitat de l'associació és potenciar les relacions entre les institucions universitàries pertanyents al grup, a fi de promoure, entre altres, la col·laboració en activitats docents i investigadores de la seva comunitat universitària. Les universitats del G9 agrupen 170.000, estudiants, 19.340 membres del personal docent i investigador i 8.160 membres del personal d'administració i serveis.

Data de publicació: 25/03/2022