Trenta-un estudiants de Moçambic es graduen en Fisioteràpia gràcies a un programa amb participació de la UIB

El projecte Fisiàfrica, impulsat per la Xarxa Vives d'Universitats, va acabar a Moçambic el passat mes de desembre i es mantindrà a Gàmbia durant 2018

El programa de cooperació Fisiàfrica, impulsat per la Xarxa Vives d’Universitats, permet des de l’any 2014 el desenvolupament dels sistemes de salut de Gàmbia i Moçambic. En el cas de Moçambic, el projecte va concloure el passat mes de desembre i ha aconseguit que trenta-una persones, la majoria d’elles treballadores i treballadors del sistema de salut públic del país, hagin assolit el grau en Fisioteràpia.

La finalitat última del programa és que els nous fisioterapeutes puguin exercir de professors i professores d’aquesta disciplina universitària, i així poder augmentar el nombre de professionals sanitaris amb què compta el país, un fet que permetrà, a més, donar servei a bona part de la població. La ciutat de Quelimane, a la província de Zambézia del país africà, és un bon exemple del que ocorre en molts altres indrets de Moçambic: escassetat de materials clínics, un únic hospital que compta amb només dos fisioterapeutes i una població de 200.000 persones per atendre.

Vuit docents pertanyents a universitats de la Xarxa Vives (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Miguel Hernández d’Elx i Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) varen viatjar a Moçambic per impartir diferents assignatures del grau.

Com recentment ha manifestat Elisa Bosch (professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears), l’experiència ha estat enriquidora «ja que l’equip de professors ha pogut gaudir com a docents i com a fisioterapeutes, a més d’aprendre la necessitat de la fisioteràpia basada en la comunitat, aspecte en el qual al nostre país ens queda molt per fer». Els alumnes del programa, per la seva part, han mostrat també satisfacció amb la qualitat de l’ensenyament rebut i els resultats assolits.

Fisiàfrica desenvolupa també actuacions a Gàmbia, on diversos alumnes del programa han tingut l’oportunitat de fer pràctiques en diversos serveis sanitaris de Lleida, com ara els serveis de rehabilitació ambulatòria i de rehabilitació domiciliària. El programa de cooperació internacional compta amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i la participació de les universitats de Girona, de les Illes Balears, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx i de Vic - Central de Catalunya. La Xarxa Vives ha confeccionat el pla d’estudis i s’ha encarregat també de l’organització de la infraestructura necessària, la participació dels docents especialitzats, l’orientació de les pràctiques i els treballs de fi de grau, i del funcionament general del curs.

Data de publicació: 09/02/2018