Treballar el plagi a l'aula per prevenir-lo

La Facultat de Psicologia premia les tres millors propostes audiovisuals elaborades per alumnes en el marc d’una campanya antiplagi 

Dia: dijous, 30 de juny
Hora: 10.30 hores
Lloc: Sala de Graus de l’edifici Guillem Cifre de Colonya 

La Facultat de Psicologia, davant la detecció de l’augment de casos de plagi entre els seus estudiants, ha engegat una iniciativa de conscienciació sobre aquesta pràctica per tal que els alumnes l’evitin. Així, durant el segon semestre de l’any acadèmic 2021-2022, els estudiants de segon curs del grau de Psicologia han elaborat una sèrie de campanyes audiovisuals de conscienciació destinades a altres alumnes universitaris. Dijous, 30 de juny, les tres millors propostes presentades rebran un reconeixement acadèmic.

Els tres grups premiats estan compostos pels alumnes següents: 

  • Sofía Nebot, Irene Genovard, Aida Mairata, Javier Mesa, Alejandro Pujol
  • Cristina Fernández, Mario Navarrete, Tila Pacífica Tim, Paula Ramis
  • Lucía Amaro, Òscar Alemany, Martina Comas, Paula Covas

A l’acte hi assistirà el vicerector de Campus i Universitat Saludable de la UIB, doctor Adrià Mas Muntaner; el degà de la Facultat de Psicologia, doctor Jordi Pich; la directora del Departament de Psicologia, doctora Carolina Sitges, i el cap d’estudis del grau de Psicologia, doctor Albert Flexas.
 
Els alumnes han treballat en grups en el marc d’aquesta experiència pilot integrada a l’assignatura Motivació i Emoció per planificar, dissenyar i executar una campanya audiovisual de conscienciació i sensibilització que es difondrà a través de les xarxes socials de la Facultat de Psicologia de la UIB.
 
L’objectiu ha estat complementar les estratègies informatives, formatives, normatives i reguladores que ja es duen a terme des de diversos àmbits, serveis i grups de recerca de la UIB, afegint-hi el component de motivació i compromís del mateix alumnat, que afavoreix el modelat entre iguals. El valor afegit ha estat la participació guiada de l’alumnat en una sèrie d’actuacions preventives basades en la conscienciació, la sensibilització i la persuasió dels seus consemblants.
 
Compromís contra el plagi

Ara fa un any, el 30 de juny de 2021, es constituí la comissió antiplagi de la Facultat, presidida pel mateix degà, doctor Jordi Pich, amb la voluntat de fer front als casos de plagi detectats en l’àmbit universitari. Precisament, la iniciativa que ara es premia ha esta la primera proposta d’actuació d’aquest nou òrgan.

El fet que la Facultat de Psicologia hagi decidit posar el focus en la lluita contra el plagi neix arran de la percepció de bona part del professorat del centre que els intents de plagi de l’alumnat s’havien anat generalitzant en els darrers anys. Alhora, s’havien diversificat en formes i procediments fins a arribar a un creixement alarmant de l’anomenat “plagi involuntari” —una forma de plagi sense plena consciència que n’inclou de diferents subtipus, inclòs l’autoplagi—.

A més, la Facultat també considera fonamental la posada en marxa d’actuacions en aquesta línia partint de l’esperit que inspira el Codi d’Integritat de la UIB i tenint en compte la conjuntura particular que afecta l’alumnat de Psicologia; persones que aspiren a formar part d’una professió l’exercici de la qual es fonamenta en els principis ètics d’autonomia, equitat, no maleficència, responsabilitat, integritat i veracitat, entre d’altres. 

Data de l'esdeveniment: 30/06/2022

Data de publicació: 29/06/2022