Territori i medi ambient a Mallorca durant l'edat mitjana

El VI Seminari d’Història Medieval es durà a terme a la Universitat de les Illes Balears el 3 de novembre 

Dia: divendres, 3 de novembre de 2023
Hora: de 9 a 13.30 hores
Lloc: Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull, campus universitari, Palma 

L’àrea d’Història Medieval del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears, en el marc de les activitats del GRESMED (grup de recerca d’Estudis de Medievals) de la Universitat de les Illes Balears, dedica el VI Seminari d’Història Medieval al «Territori i medi ambient a Mallorca durant l’edat mitjana (I): la ciutat de Mallorca». L’activitat es durà a terme divendres, 3 de novembre de 2023, a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull i la coordinaran els doctors Albert Cassanyes Roig i Antoni Mas Forners, professors d’Història Medieval a la UIB.

El seminari tracta temes com els desastres naturals —que sempre, en gran mesura, són efecte indirecte de la intervenció humana—, la contaminació i el medi ambient, qüestions presents entre la població de les Illes Balears en els darrers anys. La realitat indubtable del canvi climàtic ens fa demanar-nos, des d’una perspectiva històrica, si en altres èpoques es varen produir esdeveniments consemblants a la torrentada de Sant Llorenç i quin paper tingué l’home en tot plegat. Així mateix, si la preocupació pels efectes de la contaminació urbana són només propis de la contemporaneïtat o si en èpoques passades ja hi va haver preocupació i gestió sobre aquestes qüestions.

Una altra pregunta és quin paper varen tenir els espais no edificats que s’ubicaven en els nuclis urbans en tota aquesta qüestió: com es gestionaven i es relacionaven amb l’urbs que era la ciutat de Mallorca. En relació amb això, la inundació provocada pels efectes de la gran ploguda de l’any 1403 que afectà la ciutat de Mallorca constitueix el cas més ben documentat i d’efectes més catastròfics de tota la Mediterrània occidental durant l’edat mitjana.

Aquest seminari consta de quatre ponències. El primer bloc està integrat per dues sessions a càrrec dels doctors Maria Barceló Crespí (catedràtica d’Història Medieval, UIB) i Miquel Grimalt Gelabert (professor de Geografia, UIB) i estan dedicades als efectes de la inundació de l’any 1403 des d’una perspectiva històrica i geogràfica. El segon bloc està constituït per dues ponències a càrrec de les doctores Margalida Bernat (doctora en Història, UIB) i Rosa Júlia Roman Quetglas (professora d’Història de l’Art, UIB) i tractaran sobre la contaminació i la rellevància dels espais no conreats de la ciutat de Mallorca.

Aquest seminari està enfocat només a la ciutat de Mallorca, però es preveu que el pròxim es dediqui al mateix tema i que s’adopti com a marc geogràfic d’estudi la Part Forana de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.  

Data de l'esdeveniment: 03/11/2023

Data de publicació: 31/10/2023