El Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB patenta un producte basat en aquest component del cacau, que inhibeix la cristal·lització de l’àcid úric
Un equip d’investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears ha patentat un nou producte per combatre la litiasi renal úrica. El producte es basa en les propietats de la teobromina com a substància inhibidora de la cristal·lització de l’àcid úric, que causa la litiasi úrica. Aquest alcaloide, que pren el nom del grec theo (déu) i broma (aliment), es troba de forma natural en els grans de cacau. Els primers resultats d’aquesta recerca s’han publicat a la prestigiosa revista americana PlosOne.
La litiasi úrica és un tipus de litiasi renal que té l’origen en la cristal·lització de l’àcid úric quan el PH de l’orina és inferior a 5,5, i dóna lloc a la formació de càlculs renals. Es calcula que la litiasi úrica suposa entre un 10 i un 15 per cent dels casos de litiasi renal, i afecta especialment els homes de més de 50 anys. Allò que la fa especialment preocupant és que és una patologia altament recidivant, que s’arriba a repetir fins i tot diverses vegades durant l’any, i que està relacionada amb altres patologies com la diabetis i l’obesitat.
Els tractaments utilitzats fins al moment per tractar la litiasi úrica es basen en l’alcalinitizació de l’orina amb l’increment del PH urinari per evitar la cristal·lització de l’àcid úric i la formació de nous càlculs renals. Ara bé, es pot donar el cas que aquests tractaments incrementin el PH urinari per damunt de 6 i acabin provocant un tipus diferent de litiasi renal, la fosfàtica, encara més difícil de tractar pel perill de calcificació del ronyó que implica.
L’equip d’investigadors dirigit pel doctor Fèlix Grases, catedràtic de la UIB i director del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal, treballa des de fa anys en la recerca d’una substància que actuï com a inhibidora de la cristal·lització de l’àcid úric però que no causi efectes secundaris que puguin alterar altres paràmetres de la salut del pacient.
En el marc de la seva activitat de recerca, els investigadors de la UIB han identificat les metilxantines com un grup de components que podrien actuar com a inhibidors de la cristal·lització de l’àcid úric. D’aquest grup, en el qual hi ha substàncies com la cafeïna, la teobromina és l’única que actua com a inhibidora de la cristal·lització de l’àcid úric i, per tant, té un potencial clínic únic per al tractament i la prevenció de la litiasi úrica, tal com ha posat de manifest la recerca dels investigadors de la UIB.
La teobromina és una de les metilxantines que generen menys efectes estimulants sobre el sistema nerviós central i precisament per aquest fet és també una de les menys estudiades. Ara, la recerca del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB ha permès aclarir els mecanismes a través dels quals la teobromina inhibeix la cristal·lització de l’àcid úric i, en conseqüència, impedeix la litiasi úrica.
La teobromina, que no és un producte de síntesi sinó que es troba de forma natural en el cacau, es pot ingerir a través del consum de xocolata. Ara bé, a la vegada que els investigadors de la UIB assenyalen que el consum d’uns 20 grams diaris de xocolata negra pot aportar la quantitat necessària per prevenir la litiasi úrica, també alerten que el consum de xocolata no és adequat per a les persones que pateixen diabetis i obesitat, a causa dels efectes perjudicials que els poden provocar altres components de la xocolata, com ara els glúcids i els oxalats. En aquest darrer cas, la ingesta excessiva d’oxalats podria derivar en la formació de càlculs renals d’oxalat càlcic i el desenvolupament d’un altre tipus de litiasi.
Amb l’objectiu de fer possible que les persones afectades de litiasi úrica puguin disposar dels beneficis clínics associats a la teobromina, els investigadors de la UIB han patentat un nou complement dietètic en forma de càpsules que contenen aquesta substància. La UIB ha signat un acord de llicència perquè l’empresa Devicare pugui explotar la patent, i es preveu que el producte pugui estar a disposició dels pacients en els propers mesos.
Referència bibliogràfica:
Grases, F., Rodríguez, A. i Costa-Bauzà, A. (2014) «Theobromine inhibits uric acid crystallization. A potential application in the threatment of uric acid nephrolithiasis». PLoS ONE 9(10): e111184, doi: 10.1371/journal.pone.0111184
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 13/11/2014
Data de publicació: 12/11/2014