Sobren pantalles i falta activitat física contra l'obesitat infantil

El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB ha participat en un estudi estatal sobre l'activitat física, el sedentarisme, els estils de vida i l'obesitat en infants de 8 a 16 anys. L'estudi PASOS l'ha finançat la Gasol Foundation, dels germans Pau i Marc Gasol.  

Els infants i adolescents dediquen més temps del que tocaria a les pantalles i massa poc a fer activitat física. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi PASOS, en el qual ha participat el grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i que ha finançat la Gasol Foundation, la fundació dels germans Pau i Marc Gasol, que té com a objectiu combatre l'obesitat infantil.

L'estudi PASOS ha avaluat, per primera vegada a Espanya, l'activitat física, el sedentarisme, els estils de vida i l'obesitat de la població infantil de 8 i 16 anys a través d'una mostra representativa i amb mètodes objectius, la qual cosa ha permès d’obtenir una fotografia el més ajustada possible a la realitat. En total, hi han participat 3.803 menors de 245 centres educatius de les 17 comunitats autònomes, que han estat avaluats per 13 grups de recerca de tot Espanya, entre els quals el grup NUCOX de la UIB, que també fa part de l’IDISBA i del CIBEROBN (Institut de Salut Carles III).

Resultats preliminars

Pràctica d'activitat física

Segons els resultats preliminars de l'estudi PASOS, el 63,6% dels infants i adolescents no arriba als 60 minuts d'activitat física moderada o vigorosa (AFMV) al dia −recomanació de l'OMS. Aquest incompliment és més pronunciat en el gènere femení −el 70,4% de les nines no arriba al nivell recomanat enfront del 56% dels nins−, i entre els adolescents −el 72,4% dels alumnes de secundària no compleix la recomanació, enfront del 55% dels de primària. Al seu torn, l'estudi demostra que els adolescents de 4t d’ESO (16 anys) fan 106 minuts menys d'activitat física per dia (mitjana) que els de 3r de primària (8 anys).

Hores dedicades a pantalla

Per mesurar el sedentarisme dels menors, han avaluat el temps d'ús de pantalles −televisió, ordinador, tauleta, mòbil i/o videojocs−, prenent com a referència la recomanació de l'OMS, que aconsella no superar les dues hores diàries. Partint d'aquesta consideració, han detectat que més de la meitat dels infants i adolescents no compleix les recomanacions d'ús de pantalles entre setmana (54%), situació que s'agreuja durant el cap de setmana, quan gairebé el 80% passa més de dues hores al dia davant l'ordinador, el mòbil, televisió o altres dispositius digitals. A més, s'aprecia més predisposició a l'ús de pantalles per part dels i les adolescents −de 12 a 16 anys−, respecte dels nins/es de primària −de 8 a 11 anys. De la mateixa manera, l'incompliment és més pronunciat en el gènere masculí durant la infància i l'adolescència.

Entre setmana, l'ús de pantalles és molt més elevat en els/les adolescents de 4t de l'ESO (144 min. de mitjana al dia) respecte dels participants de 3r de primària. En cap de setmana, aquesta diferència arriba als 172 minuts.

Prevalença de sobrepès i obesitat

Els resultats preliminars de l'estudi PASOS revelen que més d'un terç dels nins/es i adolescents espanyols (34,9%) presenta sobrepès o obesitat, segons l’Índex de Massa Corporal (IMC) −concretament, el 14,2% pateix obesitat i el 20,7%, sobrepès.

No obstant això, si prenem com a referència la circumferència de cintura, el percentatge d'obesitat abdominal (23,8%) resulta pràcticament un 10% superior al calculat segons l'IMC. Aquesta diferència evidencia la necessitat d'incorporar el mesurament de la circumferència de cintura com a indicador de l'obesitat en la infància. D'altra banda, és important ressaltar que, en les últimes dues dècades, el percentatge de població infantil i adolescent que presenta obesitat abdominal ha augmentat un 7,9% (dades comparatives amb l'estudi EnKid, 1998-1999).

PASOS com a punt de partida

Després d'aquests resultats preliminars de l'estudi PASOS, Pau Gasol, president de la Gasol Foundation, ha llançat cinc peticions a les institucions públiques, al sector privat, a la societat civil i al tercer sector amb l'objectiu de garantir el desenvolupament dels nins/es en un entorn segur i saludable que els permeti d’assolir el seu ple potencial:

  • Invertir en polítiques de prevenció de l'obesitat infantil que aconsegueixin frenar la deterioració d'hàbits que es produeix al llarg de la infància i de l'adolescència.
  • Posar en marxa intervencions comunitàries que promoguin la salut i que siguin capaces d'arribar a tots els sectors clau en els quals els nins es desenvolupen: escoles d'infantil, primària i secundària; centres sanitaris; centres esportius; entitats d'oci; ajuntaments; comerços locals...
  • Incrementar les hores i la qualitat de l'educació física en els centres educatius, alhora que el Consell Superior d'Esports, al costat de les comunitats autònomes i municipis, haurien de reforçar les iniciatives de foment de l'activitat física i l'esport fora de l'àmbit escolar.
  • Reforçar la formació dels equips de pediatria i altres professionals de l'àmbit sanitari en la prevenció de l'obesitat infantil.
  • Impulsar el Pla nacional contra l'obesitat infantil, amb assignació pressupostària, liderat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, que impliqui totes les sdministracions públiques estatals, autonòmiques i locals i altres entitats relacionades amb la matèria. 

Data de publicació: 16/09/2019