En el marc del compromís adquirit per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb la implementació de l'Agenda 2030, l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) i el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, coincidint amb el Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament (21 de maig), varen fer pública la resolució dels Premis Agenda 2030 per a la Transformació Social i el Desenvolupament Humà Sostenible per als treballs de fi de grau (TFG) i els treballs de fi de màster (TFM) dels estudis oficials de la UIB presentats durant els cursos acadèmics 2016-17, 2017-18 i 2018-19.
Aquests premis tenen l'objectiu de reconèixer els treballs de l'alumnat que hagi dedicat el treball de fi de grau o de fi de màster a algun dels ODS establerts per l'Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global.
Les alumnes premiades pel seu treball de fi de grau són:
- Primer premi. Rocío Moreno Baidez, del grau de Psicologia, per Psicoeducación en el establecimiento de relaciones interpersonales igualitarias como estrategia preventiva de la violencia de género, amb una dotació econòmica de 1.000 euros.
- Segon premi. Catalina Moragues Cancelo, del grau de Psicologia, per Fins aquí hem arribat. Una anàlisi psicosocial del moviment antiturisme de les Illes Balears, amb una dotació econòmica de 500 euros.
- Tercer premi. Aina Garcia Palmer, del grau de Psicologia, per La percepción de la violencia contra las mujeres en la pareja en hombres condenados a sanciones penales que cumplen medidas comunitarias, amb una dotació econòmica de 250 euros.
Les alumnes premiades pel seu treball de fi de màster són:
- Primer premi. Ana Rus de la Iglesia, del Màster en Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, per Implantación de una clínica jurídica especializada en DDHH y perspectiva de género. Una estrategia para fortalecer los derechos de las mujeres inmigrantes, amb una dotació econòmica de 1.000 euros.
- Segon premi. Luis Antonio López Herbert, del Màster Universitari en Formació del Professorat, per De camí a la coeducació: guia per introduir la perspectiva de gènere a l’educació secundària, amb una dotació econòmica de 500 euros.
- Tercer premi. Catalina Calafat Villalonga, del Màster en Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, per Adaptació i aplicació del Curs d'Afrontament de la Depressió de Lewinsohn per a Dones Víctimes de Violència Masclista, amb una dotació econòmica de 250 euros.
Agenda 2030
L'Agenda 2030 és un acord mundial aprovat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2015. Els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i les 169 metes que se'n deriven demostren la magnitud d'aquesta ambiciosa agenda universal, que aspira a assegurar el futur del planeta i de la humanitat. La Universitat de les Illes Balears està compromesa amb l'Agenda 2030 i compta amb la comunitat universitària per contribuir-hi.
Fruit d'aquest compromís, la convocatòria dels premis va néixer amb l'objectiu de reconèixer els treballs de l'alumnat que hagi versat el seu TFG o TFM sobre algun dels ODS establerts per l'Agenda 2030 en matèria de desenvolupament humà sostenible i transformació social a escala local i/o global, classificats de la manera següent:
- Persones: erradicar la pobresa, lluitar contra la fam, protegir la salut, garantir una educació de qualitat i inclusiva, i assolir la igualtat de gènere (ODS 1, 2, 3, 4 i 5).
- Prosperitat: promoure l’ús d’energies renovables, treballar per l’ocupació digna, fomentar la innovació sostenible i la millora de les infraestructures, reduir les desigualtats, i afavorir ciutats i comunitats sostenibles (ODS 7, 8, 9, 10 i 11).
- Planeta: garantir l’accés a l’aigua potable, promoure un consum responsable, lluitar contra el canvi climàtic, i preservar la vida submarina i d’ecosistemes terrestres (ODS 6, 12, 13, 14 i 15).
- Pau: assolir la pau i la justícia social, en un marc de llibertat (ODS 16).
- Partenariat: promoure aliances, enfortir mitjans d’implementació, i revitalitzar la col·laboració per assolir els ODS (ODS 17).
Aquesta convocatòria s’emmarca en el conveni instrumental subscrit entre la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears en matèria de cooperació al desenvolupament i en el compromís de la comunitat autònoma amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. D’aquesta manera, es pretén contribuir a la implementació dels ODS, reafirmant la implicació de la comunitat universitària i el seu compromís amb la generació de coneixement crític i respostes davant els reptes del present.
Data de publicació: 09/06/2020