Un equip interdisciplinari de la UIB, encapçalat pel grup de recerca Educació i Ciutadania (GREIC), ha analitzat la prevalença de pràctiques acadèmicament deshonestes entre l'alumnat de la UIB i entre els universitaris espanyols a través d'un qüestionari entre els usuaris del portal Universia
Set de cada deu estudiants de la UIB (76,6 per cent) accepten haver copiat i aferrat fragments d'una web o un altre recurs obtingut a Internet i, sense esmentar-ne la procedència, haver-lo fet servir amb altres textos fets per ells per elaborar un treball acadèmic. Encara més, un 42,4 per cent de l'alumnat accepta haver practicat aquesta modalitat de plagi sense cap aportació pròpia, és a dir, confegint el treball acadèmic sobre la base d'un «collage» fet de fragments de diferents recursos i fonts accessibles a la xarxa, i tampoc sense citar la procedència. D'altra banda, un 10,4 per cent dels alumnes admet que, fins i tot, ha presentat com a propi un treball complet descarregat d'Internet.
Aquests són alguns dels resultats de la recerca realitzada per un equip del grup de recerca de la UIB Educació i Ciutadania (GREIC), encapçalat pel doctor Jaume Sureda i format pels professors Rubén Comas, Miquel Oliver i Antonio Casero. La recerca s'inclou en el marc del projecte «El ciberplagi entre els estudiants universitaris», en el qual participen també investigadors d'altres grups i serveis de la UIB: el doctor Santiago Cavanillas, professor del Departament de Dret Privat, el doctor Bartomeu Serra, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, la doctora Margalida Gili, professora de Psicologia Social, el doctor Santos Urbina, professor de Tecnologia Educativa, i el senyor Miquel Pastor, director del Servei de Biblioteca i Documentació.
Aquest reportatge ha estat finançat per la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears.
Documents relacionats
Data de publicació: 21/04/2008