Serem dones enginyeres i homes infermers

Més de 200 alumnes de secundària de les Illes Balears han participat en la jornada Jo També Ho Puc Fer, per combatre els estereotips de gènere relacionats amb els estudis universitaris 

La Universitat de les Illes Balears ha organitzat la V Jornada Jo També Ho Puc Fer, destinada a combatre els estereotips de gènere relacionats amb la tria de la carrera universitària i dels estudis superiors, que fan que hi hagi desequilibris quant a gènere, de manera que algunes carreres estan masculinitzades i d’altres, feminitzades. La jornada ha tingut lloc el 3 de desembre, per videoconferència, i hi han participat més de 200 alumnes de secundària de les Illes Balears. 

Amb la doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física i investigadora principal del grup de recerca en Física Gravitacional: Teoria i Observació (GRAVITY), i la doctora Lorenza Carrasco, professora del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica i directora de l’Escola Politècnica Superior de la UIB, els alumnes han assistit a les xerrades impartides per dones relacionades amb els graus universitaris més masculinitzats, com ara Enginyeria Informàtica, Física o Matemàtiques, en els quals les dones representen menys del 30 per cent dels alumnes. 

També han pogut sentir el testimoni de dos homes que treballen en entorns altament feminitzats, com són l’educació i la infermeria. Carlos Martorell Campins, infermer i professor associat del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, i Pau Tomàs Ramis, cap d'estudis i mestre d'educació infantil del CEIP Joan Veny i Clar (Campos), han estat els encarregats de donar a conèixer la seva experiència i el treball que fan habitualment, i explicar per què es varen interessar pels estudis que triaren.

D’aquesta manera, els alumnes han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà dones i homes que ocupen llocs en el món acadèmic i professional com a models de referència alternatius als que es veuen habitualment. 

La Jornada, organitzada a la UIB per l’Oficina per la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes, el Consell Social i el Programa d'Orientació i Transició Universitària (PortUIB) de la UIB, s’inspira en els projectes Girl’s Day (‘Dia de les Nines’) i Jungs Tag (’Dia dels Nins’), que varen néixer el 2001 i el 2005 a Alemanya. Actualment, el Girl’s Day se celebra a Luxemburg, Àustria, Suïssa, Espanya, Polònia i Kosovo. A Espanya, ha tingut lloc a Saragossa, Gijón, Lleida i Madrid, entre altres ciutats.

Aquesta iniciativa fa possible promoure la paritat de sexes en els àmbits professionals i contribueix a desenvolupar el paper que la Universitat té com a transmissora de valors com la igualtat d’oportunitats i l’equitat de gènere.

Data de l'esdeveniment: 03/12/2020

Data de publicació: 04/12/2020