SECOSTA 2022: 130 alumnes de secundària participen en el seu primer congrés científic a la UIB

Aquesta iniciativa de la UIB i l’IEO s’inscriu en el projecte de ciència ciutadana DECIMATE i hi col·labora la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació 

Inauguració
Dia: divendres 13 de maig de 2022
Hora: 9.30 hores
Lloc: sala d’actes, edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, campus universitari, Palma 

Més de 130 alumnes de deu centres de secundària de Mallorca, Menorca participen en el I Congrés d’Estudiants SECOSTA 2022, que es fa a la Universitat de les Illes Balears el divendres 13 de maig. Aquest congrés científic és la culminació de la seva participació, durant el curs 2021-22, en el projecte DECIMATE (Descobrir el medi marí amb tecnologia de baix cost), una iniciativa de ciència ciutadana centrada en l’estudi i la divulgació del medi marí que ha estat impulsada per la Universitat de les Illes Balears i l’Institut Espanyol d’Oceanografia amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació.

Durant el curs, prop de 1.000 alumnes de setze centres educatius de les Illes Balears han estat protagonistes actius de les diferents fases d’un estudi científic: l’IES Guillem Cifre de Colonya (Pollença), Es Liceu (Marratxí), l’IES Josep M. Quadrado (Ciutadella), l’IES Felanitx (Felanitx), l’IES Port d’Alcúdia (Port d’Alcúdia), l’IES Joan Alcover (Palma), l’Aula Balear (Palma), l’IES Quartó del Rei (Santa Eulària), l’IES Guillem Colom Casasnovas (Sóller), l’IES Alcúdia (Alcúdia), l’IES Quartó de Portmany (Sant Antoni de Portmany), l’IES Sant Agustí (Sant Agustí), l’IES Joan Ramis i Ramis (Maó), el Col·legi Sant Salvador (Artà), el Col·legi Santa Magdalena Sofia (Palma), i l’IES Puig de sa Font (Son Servera).

Concretament, els estudiants han participat primer en el disseny i desenvolupament dels instruments d'observació, amb l’ajuda de material de suport i material didàctic elaborat en el marc del projecte DECIMATE; seguidament, han obtingut les dades (batimetries i topografies de platges, temperatura de l’aigua, pressió atmosfèrica o nivell de la mar, segons el centre), i, finalment, participaran en la presentació i divulgació dels resultats durant del I Congrés d’Estudiants SECOSTA 2022.

En el marc del congrés, els alumnes seran els encarregats de presentar els resultats que han assolit amb la seva recerca a través de presentacions orals i d’una exposició de pòsters científics sobre els estudis següents:

  • «Salvem les nostres mars», a càrrec dels alumnes de l’IES Guillem Cifre de Colonya.
  • «Actua amb ciència! Una forma de divulgar el canvi climàtic en un centre d’educació secundària», a càrrec dels alumnes del Liceu.
  • «Nivell de la mar: fluctuacions i possibles causes», a càrrec dels alumnes de l’IES Josep Maria Quadrado.
  • «Anàlisi de les característiques i els tipus de platges de Porto Colom», a càrrec dels alumnes de l’IES Felanitx.
  • «Impacte de l’augment de la temperatura i del nivell de la mar sobre la pervivència de Posidonia oceanica i de les algues del gènere Caulerpa», a càrrec dels alumnes de l’IES Felanitx.
  • «Projecte SOCLIMPACT-VENOM a l’IES Port d’Alcúdia», a càrrec dels alumnes de l’IES Port d’Alcúdia.
  • «Mesurament del perfil de la platja del Molinar», a càrrec del alumnes de l’IES Joan Alcover.

Les dades obtingudes pels alumnes seran molt útils per a estudis científics relacionats amb l’impacte del canvi climàtic en platges o esdeveniments extrems del nivell de la mar, atès que seran dades d’alta qualitat obtingudes a molts d’indrets de la costa. Amb el projecte DECIMATE, es consoliden les iniciatives pilot realitzades anteriorment ja en el marc dels projectes de recerca SOCLIMPACT i VENOM, en els quals es va provar una manera nova de fer divulgació sobre el medi marí.

Ciència per a Tothom

Els alumnes també participaran en tallers i activitats de Ciència per a Tothom, que els dies 12, 13 i 14 de maig ompliran la UIB amb un programa farcit de tallers i d’activitats per acostar la ciència i la tecnologia als infants i al públic en general. 

Amb la col·laboració de: 

fecyt

Data de l'esdeveniment: 13/05/2022

Data de publicació: 11/05/2022