Els científics que han participat en l’experiment oceanogràfic ALBOREX es reuneixen avui i demà a la seu de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), a Esporles, per avaluar els resultats d’aquest experiment, que ha dirigit i dissenyat la investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB) doctora Ananda Pascual i que s’emmarca en el projecte europeu FP7 Perseus.
L’experiment multidisciplinari ALBOREX es va dur a terme el maig de 2014 a l’est de la mar d’Alborán, amb la col·laboració del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB). Aquest experiment intensiu multiplataforma és un exemple de la nova multidisciplinarietat, l’enfocament integrat multiplataforma i l’observació gairebé a temps real de l’oceà i les zones costaneres.
El treball pretén desxifrar l’estructura tridimensional dels remolins oceànics associats a fronts forts de densitat. Ha estat dissenyat per capturar el moviment vertical associat amb característiques de mesoescala i submesoescala com són els remolins oceànics, els filaments i els fronts, amb l’objectiu de facilitar la gestió sostenible dels recursos oceànics i la implementació de polítiques per a la Directiva Marc sobre l’Estratègia Marina (MFSD).
El moviment vertical associat a les estructures de mesoescala i submesoescala (remolins oceànics, filaments i fronts) fa un paper important en la determinació de la productivitat de l’oceà, a causa de l’intercanvi de propietats entre la superfície i l’interior de l’oceà. La comprensió de la relació entre aquests processos físics i biològics és crucial per predir la resposta dels ecosistemes marins als canvis en el sistema climàtic i la gestió sostenible dels recursos marins. Emperò, encara hi ha moltes llacunes en el coneixement sobre els vincles entre la física i l’ecosistema, la qual cosa és particularment certa a la Mediterrània, on la pressió sobre els ecosistemes marins és alta a causa de la gran població humana i l’explotació comercial.
Font: N. Martín, IMEDEA (CSIC-UIB)
Data de publicació: 13/03/2015