Un grup d'investigadors de la UIB i de la Universitat de Barcelona, encapçalats per la doctora M. Antònia Fornés, han documentat els gests en els textos llatins i en la iconografia de l'antiga Roma
Portar el dit índex als llavis per tal d'imposar silenci, aixecar el dit del cor mantenint la mà tancada, fer esclafir els dits, estirar a algú l'orella en el seu aniversari, són alguns dels 110 gests que un equip d'investigadors encapçalats per la doctora M. Antònia Fornés, de la Universitat de les Illes Balears, i la doctora Mercè Puig, de la Universitat de Barcelona, han pogut recopilar en una recerca absolutament innovadora que, iniciada l'any 2001, té com a objectiu general la caracterització dels gests dels antics romans, però anant a les fonts, localitzant testimonis escrits que els descriuen, i complementant aquesta tasca amb els testimonis artístics (pintura, escultura, etc.).
En l'actualitat, la base de dades confegida per l'equip d'investigadors arreplega 580 textos d'autors llatins on es descriuen una bona part dels gests que han arribat fins a nosaltres sense cap alteració o bé modificant-ne els usos i àmbits. Gests en els quals ens reconeixem i reconeixem les nostres arrels.
Roma parla a través de la nostra llengua, però també quan callam i és el cos qui comunica.
Aquest reportatge ha estat finançat per la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears.
Documents relacionats
Data de publicació: 05/05/2008