Re-habitar el barri per avançar en la investigació de les pràctiques artístiques com a mitjà de socialització i adquisició de coneixement

Conveni de col·laboració amb el Consell de Mallorca 

La senyora Isabel Busquets, vicepresidenta primera i consellera executiva del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, i el doctor Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears, han signat un conveni de col·laboració per coordinar l’acció expositiva final del projecte Re-habitar el barri per afavorir la participació i el reconeixement del Museu amb la Universitat de les Illes Balears. Aquesta exposició de cloenda romandrà instal·lada als espais del Museu Krekovic des del juny al setembre de 2021, ambdós inclosos.

A la signatura de l’acord, també hi ha assistit la doctora Noemy Berbel, membre del Grup de Recerca en Art i Educació (GRAiE) i professora de la UIB, i el doctor Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB.

El GRAiE de la Universitat de les Illes Balears es dedica a la recerca i pràctica de projectes educatius vinculats a les arts i a la investigació en el camp acadèmic i pedagògic per estudiar, assessorar i implementar noves metodologies. Un dels seus reptes principals és aplicar les seves pràctiques directament en entorns socials i educatius per obtenir-ne experiències i resultats reals útils i extrapolables a altres indrets que beneficiïn el màxim de comunitat possible.

De fet, la seva iniciativa Re-habitar el barri: processos de transformació i empoderament entre Universitat-escola-societat a través de pràctiques artístiques (EDU2017-84750-R_/FEDER/MCIU/AEI) és un projecte d’R+D+I, finançat amb fons estatals i europeus, que proposa una relació directa amb els problemes de la societat lligant l'art i la música amb diferents àrees de coneixement, com l'antropologia social, la història, l'arquitectura i l'urbanisme. Aquest projecte treballa específicament al barri de Nou Llevant-Soledat Sud de Palma, on s’ubica el Museu Krekovic.

Aquest conveni és una oportunitat de col·laboració estreta i reconeguda entre el Museu Krekovic i la Universitat de les Illes Balears per avançar en la investigació de les pràctiques artístiques com a mitjà de socialització i adquisició de coneixements.

El projecte

El GRAiE coordinarà els tallers amb artistes i experts en què participaran els alumnes d’infantil, primària i secundària del col·legi i IES Pintor Joan Miró i els alumnes universitaris del grau en Educació Primària i en Educació Infantil de la UIB. Seran activitats artístiques innovadores que estaran vinculades i en les quals col·laboraran les institucions culturals locals, com és el Museu Krekovic. Aquestes pràctiques tindran un impacte directe en els àmbits educatius, artístic, social i cultural de Palma, ja que reforçaran els vincles amb la comunitat i el sentiment de pertinença al context.

El GRAiE, en col·laboració amb el Museu Krekovic, coordinarà l’exposició final del projecte Re-habitar el barri amb la peça central de l’escultura maqueta del projecte i la projecció del videomapatge que recull el passat, present i futur del barri Nou Llevant-Soledat Sud. L’exposició estarà instal·lada als espais expositius del Museu Krekovic des del juny al setembre, ambdós inclosos.

Les investigadores de la UIB que lideren el projecte són la doctora Noemy Berbel i Magdalena Jaume, professores del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Facultat d’Educació de la UIB i membres del Grup de Recerca en Art i Educació (GRAiE) i del Laboratori de Música i Art (Mus&Art LAB). 

Aquest conveni s’emmarca en el projecte del Districte d’Innovació Llevant, el protocol de col·laboració del qual signaren el 23 d’abril el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma, la Universitat de les Illes Balears i Autoritat Portuària. El projecte Districte Innovador Llevant vol crear un ecosistema urbà innovador i donar resposta al model de ciutat integrada, compacta i complexa, en la qual l’Administració pública tingui un lideratge fort i comptant amb l’aportació imprescindible del sector de la recerca i el coneixement que aporta la UIB, i establir col·laboracions per transferir els coneixements a les empreses i que reverteixin positivament en les barriades. Un dels objectius és fomentar la cohesió i la innovació social, pal·liar la desocupació i potenciar el treball comunitari per lluitar contra l’exclusió social i fomentar la igualtat d’oportunitats.

Data de publicació: 31/05/2021