Qui és més probable que segueixi un tractament en línia per a la depressió?

La tesi doctoral d'Adoración Castro Gracia investiga les variables associades a l'adherència als tractaments per a la depressió a través d'Internet i per via telefònica 

La depressió és un dels trastorns mentals més prevalents i representa un greu problema de salut pública, atès que s'associa a taxes de discapacitat elevades, pèrdua de qualitat de vida i costos econòmics quantiosos. Els tractaments no presencials per a la depressió, com, per exemple, les intervencions aplicades a través d'Internet i per telèfon, són eficaços per a la depressió i superen moltes de les barreres que presenta la teràpia presencial cara a cara, com, per exemple, les llistes d'espera llargues. No obstant això, l'estudi de l'adherència, és a dir, si els participants accepten aquestes intervencions, als tractaments administrats a través d'Internet mostra resultats dispersos, i, en el cas de l’atenció telefònica, encara no ha estat estudiada. 

En aquest sentit, l'objectiu principal de la tesi doctoral d'Adoración C. Castro Gracia, defensada a la Universitat de les Illes Balears, s'ha centrat a estudiar l'adherència als tractaments no presencials per a la depressió. Per fer-ho, va dur a terme dos estudis enfocats a l'adherència a les intervencions aplicades a través d'Internet: el programa «Somriure és divertit», i tres intervencions de baixa intensitat («Programa psicoeducatiu basat en l'estil de vida saludable», «Intervenció breu basada en mindfulness» i «Programa centrat en la promoció de l'afecte positiu»), així com una revisió sistemàtica centrada a determinar l'adherència al tractament psicològic aplicat per telèfon.

Tractaments en línia

Els resultats obtinguts mostren que hi ha algunes característiques sociodemogràfiques, com són l'edat i el nivell econòmic, que estan associades a l'adherència al programa «Somriure és divertit», i algunes característiques clíniques, com ara l'afecte positiu, la capacitat de descriure emocions i sentiments, el benestar global, la salut percebuda i la capacitat de no reaccionar a l'experiència interna, estan associades a l'adherència a les intervencions «Programa psicoeducatiu basat en l'estil de vida saludable» i «Programa centrat en la promoció de l'afecte positiu».

Pel que fa als predictors que pronostiquen la realització dels programes, se n'identifiquen quatre: l'edat, la salut percebuda, la millora de la gravetat de la simptomatologia depressiva i l'afecte positiu.

Intervenció per via telefònica

Finalment, s'estudia també l'adherència del tractament psicològic aplicat per telèfon. Els resultats mostren que els participants completen més de la meitat del tractament i més de tres quartes parts completen tota la intervenció, xifres que suggereixen una adherència adequada a aquesta mena d'intervencions.

Les troballes que aporta aquesta tesi permeten, d'una banda, conèixer i entendre quins pacients poden beneficiar-se més d'aquesta mena d'intervencions i, per tant, oferir-los aquesta opció de tractament. I, per una altra, tenir en compte aquests predictors per millorar i adaptar futures intervencions amb l'objectiu d'afavorir que aquells participants que presenten una adherència baixa facin la intervenció amb més probabilitat. Així mateix, aquesta tesi proporciona dades actualitzades sobre l'adherència al tractament psicològic aplicat per telèfon, cosa que ens permet tenir una visió actual de l'estat de la qüestió.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Adherencia a los tratamientos no presenciales para la depresión
  • Autora: Adoración Carmen Castro Gracia
  • Programa de doctorat: Neurociències
  • Directors: Margalida Gili Planas i Miquel Roca Bennàsar

Data de publicació: 12/12/2019