Què sabem de les oscil·lacions en les protuberàncies solars?

Un equip d'investigadors del grup de recerca en Física Solar publiquen a la prestigiosa revista Living Reviews in Solar Physics una actualització amb els darrers avenços de la recerca sobre una de les qüestions encara no resoltes de la física solar 

Els doctors Ramon Oliver i Josep Lluís Ballester, investigadors del grup de recerca en Física Solar i de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb el doctor Iñigo Arregui, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, han publicat recentment una actualització del seu article de revisió sobre «Prominence oscillations» a la prestigiosa revista científica internacional Living Reviews in Solar Physics. En el treball es revisa, després de sis anys, l’estat actual de la recerca sobre les oscil·lacions en les protuberàncies solars.

Les protuberàncies solars són núvols de plasma magnetitzat, fred i dens que es formen dins l’atmosfera del Sol, molt més calenta i menys densa. La seva formació, evolució i desaparició constitueixen un dels problemes importants i no resolts de la física solar.

Un dels aspectes més interessants de la dinàmica de les protuberàncies és la presència d’oscil·lacions a la seva estructura. Aquestes oscil·lacions semblen produïdes per ones que es propaguen dins el plasma magnetitzat, i les comparacions entre els models teòrics de les oscil·lacions i les observacions han donat lloc al desenvolupament de la sismologia de protuberàncies. Aquesta tècnica, basada en la comparació entre teoria i observacions,  permet la determinació de paràmetres físics de les protuberàncies (camp magnètic, inhomogeneïtats de l’estructura, etc.) que no es poden determinar per mesures directes.

Living Reviews in Solar Physics només publica articles per encàrrec d’investigadors internacionals capdavanters en una àrea de recerca. Es tracta, doncs, d’una revista de gran renom en el seu àmbit. El seu índex d’impacte s’ha fixat en 12,5 al Journal Citation Reports, la qual cosa la situa en el segon lloc en el rànquing de revistes d’investigació d’astronomia i astrofísica.

Referència bibliogràfica

Arregui, I.; Oliver, R.; Ballester, J. L. (2018). «Prominence oscillations». Living Reviews in Solar Physics, 15, 3. DOI: https://doi.org/10.1007/s41116-018-0012-6

Notícia relacionada

Data de publicació: 03/05/2018