Psytool: un projecte europeu per convertir l'esport base en una fàbrica de valors

La UIB forma els entrenadors de les categories inferiors de l'Atlètic Balears, el Constància, el Reial Mallorca, el Son Sardina i la Federació Balear de Vela per promoure el respecte i la igualtat  

Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears participa en el projecte europeu «Psytool: Sport psycology as a strategic tool for prevention and training on grassroots sports», que té com a objectiu promoure el respecte, la igualtat, la no discriminació i lluitar contra el racisme, la desigualtat i les males pràctiques en l'esport base.

En el marc d'aquest projecte, els investigadors de la UIB s'encarregaran de formar els entrenadors de les categories inferiors de l'Atlètic Balears, el Club Esportiu Constància d'Inca, el Reial Mallorca, l'Agrupació Esportiva Son Sardina i la Federació Balear de Vela amb l'objectiu que esdevinguin agents de canvi i que siguin capaços de reconèixer situacions potencialment perilloses i puguin reaccionar de la manera adequada per reconduir-les.

Els entrenadors rebran formació, a través de sessions presencials i en línia, a càrrec dels doctors Alexandre Garcia-Mas, professor titular del Departament de Psicologia, i Francesc Xavier Ponseti Verdaguer, professor titular del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques. L'objectiu és que aquests entrenadors de les categories inferiors de futbol i vela es converteixin en experts en bones pràctiques en l'esport que posteriorment puguin actuar com a formadors d'altres agents de canvi disseminant el seu coneixement entre altres entrenadors.

A la vegada, els investigadors de la UIB s'encarregaran també d'avaluar la qualitat d'aquest programa formatiu i l'impacte que els agents de canvi puguin tenir, una vegada formats, sobre els joves atletes als seus clubs.

Tota la informació recollida servirà per crear eines educatives innovadores basades en la psicologia de l'esport, amb l'objectiu de promoure experiències i resultats positius i protegir els joves atletes dels riscs derivats de pràctiques negatives com la discriminació, la desigualtat i el racisme, entre altres.

El projecte Psytool el finança la Unió Europea en el marc del programa ERASMUS+ Sport Programme i, a més de la UIB, hi participen les universitats de la Sapienza (Itàlia), de Halmstad (Suècia), Autònoma de Barcelona i Pablo de Olavide de Sevilla, la Federació Espanyola de Psicologia de l'Esport, la Fundació Portuguesa d'Esports, Futbol contra el Racisme, el Centre per a la Seguretat a l'Esport (Qatar), el Centre Internacional d'Excel·lència per a Entrenadors (Regne Unit) i dos clubs esportius de futbol de primer nivell competitiu, el Sevilla F. C. i l'Sporting Club de Portugal.  

Data de publicació: 29/03/2017