Psicopedagogia hospitalària al servei dels infants hospitalitzats

La tesi doctoral de Miquel Salom Rigo investiga els factors que influeixen en la qualitat de vida dels infants hospitalitzats de manera permanent

La tesi doctoral de Miquel Salom Rigo, defensada a la Universitat de les Illes Balears, analitza la influència dels agents sanitaris, escolars i familiars que intervenen en la vida d’un infant hospitalitzat de manera permanent, amb l’objectiu de proposar una millora de l’atenció que reben i incrementar la seva qualitat de vida. La tesi l’han dirigida el doctor Sebastià Verger Gelabert i la doctora Francesca Negre Bennàsar, del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació.

La recerca s’ha fet en el marc del projecte INeDITHOS (Intervenció i investigació per a la inclusió educativa i tecnològica en l’àmbit hospitalari), que té com a objectiu millorar la qualitat de vida, des de l’àmbit educatiu i social, dels infants hospitalitzats a la unitat de semicrítics del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Son Espases (abans Son Dureta). Concretament, la tesi doctoral de Miquel Salom s’ha centrat en el cas de n’Aroa, que des de la creació de la Unitat, hi està hospitalitzada com a conseqüència d’una malaltia greu.

La tesi de Miquel Salom parteix del concepte de psicopedagogia hospitalària, que treballa en tres grans línies: l’impacte de la malaltia en l’infant i en la seva família, les repercussions de la malaltia en el pacient i en la seva escolarització i, finalment, les necessitats educatives i psicopedagògiques del personal sanitari. Amb el treball fet en la tesi doctoral, l’investigador obre una quarta línia d’intervenció en els pacients que necessiten hospitalitzacions de caràcter permanent.

Fruit d’aquest treball, s’ha plantejat una millora de les tasques que el personal sanitari ha de dur a terme a la Unitat, s’han proposat vies de coordinació amb el centre educatiu al qual acudeix i s’ha fomentat la comunicació de la família en cada un d’aquests àmbits, per tal de millorar la qualitat de vida de la pacient.

Fitxa de la tesi doctoral

Títol: Psicopedagogia hospitalària i qualitat de vida. El cas de n'Aroa.
Autor: Miquel Salom Rigo
Programa de doctorat: Educació Inclusiva
Departament: Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació
Directors: Sebastià Verger Gelabert i Francesca Negre Bennàsar

Documents relacionats

Data de publicació: 03/09/2014